Kritisk til regjeringens exitskatt: – Skjult form for arveskatt

Med regjeringens nye forslag vil en skattyter som dør i utlandet likevel være nødt til å betale utflyttingsskatt. – Dramatisk, sier advokat.

Linda Hjelvik Amsrud, advokat i Nordea Private Banking, kaller regjeringens siste skattegrep for dramatisk.
Publisert: Publisert:

– Hvis du er så uheldig at du dør mens du bor i utlandet, gjør det nye forslaget at man får en stor skattebombe etter døden har inntruffet. Dette er kanskje det aller viktigste og mest dramatiske punktet i det nye forslaget, sier Linda Hjelvik Amsrud, leder for juridisk avdeling og advokat i Nordea Private Banking.

Forrige uke la Regjeringen frem forslag til innstramminger i utflyttingsskatt, såkalt «exitskatt».

Amsrud er spesielt kritisk til punktet i forslaget som sier at dersom skattyter dør i utlandet, forfaller likevel utflyttingsskatten til betaling.

Les på E24+

Regjeringens exit-skatt virker brutal

Hun mener dette skaper en innlåsingseffekt, der flere vil tenke seg om de egentlig tør å ta en midlertidig periode i utlandet. Dette vil gjelde for både de som jobber utenlands en periode og pensjonister.

– Dette forslaget medfører en skjult form for arveskatt. Hvis innehaveren av aksjene dør, blir vedkommende likevel ilagt en skatt på nærmere 38 prosent på gevinsten på aksjebeholdningen. Dette kan i praksis oppfattes som en form for arveskatt, siden skatten overføres til eventuelle barn eller ektefeller, sier Amsrud.

Usikkert hvordan skatten inntreffer

Når du flytter ut av landet, vil staten regne ut hvor mye skatt du skal ha betalt av gevinstene du har opparbeidet i Norge. Skattesatsen vil være lik satsen på utbytteskatten, som i dag er på 37,8 prosent.

Alle som flytter må betale skatt av denne gevinsten innen 12 år, dersom forslaget blir vedtatt. Fristen gjelder uavhengig av om gevinsten, i form av utbytte eller salg, er realisert eller ikke.

I praksis kunne man tidligere utsette betalingen av utflyttingsskatten på ubestemt tid så lenge man satt stille i båten med investeringene sine.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil kreve at utflyttingskatten må betales innen 12 år, uavhengig av om gevinsten er realisert.

Etter at forslaget ble lagt fram pekte skatteadvokat Harald Hauge i Wikborg Rein overfor E24 på at forslagene vil ramme mange folk i ulike situasjoner, og at det medfører «både en exitskatt og en dødsskatt».

Linda Hjelvik Amsrud i Nordea Private Banking er enig i disse uttalelsene, og mener at de nye tilstramningene vil skape stor usikkerhet rundt hvordan skatten kan slå ut.

– Mange hadde nok sett for seg at det ville komme justeringer i regelverket, men denne siden med at du risikerer skattesmell hvis du dør i utlandet er dramatisk. Det kan skje mye alvorlig mens man oppholder seg i utlandet av ulike grunner, og ingen kan forutse når døden inntreffer, sier hun.

Fremdeles aktuelt tema

Nordea Private Banking forvalter kapital for velstående kunder. Dette er alt fra gründere til pensjonister, sier Amsrud.

Hun forteller at utflytting fremdeles er et tema som mange er opptatte av og ønsker å diskutere.

Nordea-advokaten legger også vekt på at gründere som ønsker å bygge opp egne bedrifter og skape arbeidsplasser, har følt at både økt skattetrykk og retorikken har vært belastende.

– Det er ikke til å legge skjul på at mange nye virksomheter ikke ser noen annen løsning enn å flytte, siden de ikke har frie midler i selskapet til å ta utbytte for å betale formuesskatten. De har kun verdier på papiret og er avhengig av å reinvestere kapitalen i selskapet, sier hun.

Amsrud er en av flere advokater som er usikre på om de nye forslagene kan være i strid med EØS-reglene. Cecilie Amdahl i Schjødt uttalte til E24 at hun var overrasket over Vedums forslag når situasjonen er uavklart.

– Det blir spennende å se om forslaget egentlig er tilstrekkelig utredet opp mot EØS-reglene, slik at det står seg, sier Amsrud i Nordea Private Banking.

Les på E24+

Betaler eiendomsskatt for terrassen: – Nesten ikke til å tro

Les også

Hjelp de drar til Sveits! – en anmeldelse

Publisert: