Færre sliter med å få tak i arbeidskraft

Mangelen på arbeidskraft har kommet betydelig ned til mer normale nivåer, viser Nav-undersøkelse. Men det er fremdeles stort behov for sykepleiere.

Bygg- og anleggsbransjen opplever tyngre tider, og mangelen på arbeidskraft har gått ned.
Publisert:

– På to år har mangelen blitt betydelig redusert totalt sett, men det er store bransje- og yrkesvise forskjeller. Innen helse og omsorg er mangelen betydelig, og virksomhetene rapporterer om stor mangel på sykepleiere, helsefagarbeidere og legespesialister, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Mangelen på arbeidskraft i Norge er estimert til 43.600 personer, ifølge Navs årlige bedriftsundersøkelse. Det er betydelig ned fra 2023, 9.250 personer lavere, og omtrent på nivå med snittet de siste ti årene.

Undersøkelsen ser ikke på arbeidsledigheten, men på etterspørselssiden. Altså hvor lett eller vanskelig det er for bedrifter og andre virksomheter å få tak i folk.

23 prosent av virksomhetene sier de har slitt med å få tak i folk de siste tre månedene. Totalt har 10.665 private og offentlige virksomheter svart på undersøkelsen.

Les på E24+

Bytte bransje? Slik øker du sjansene for å lykkes

Det har vært lav arbeidsledighet i Norge over lang tid. Økonomien har samtidig vært preget av høy prisvekst og renteøkninger i kjølvannet av coronapandemien, og den økonomiske veksten har flatet ut i det siste.

I enkelte bransjer, som oljesektoren og mange eksportnæringer, er det god tider. På den annen side er det tyngre blant annet i byggebransjen.

– Alt i alt er det fortsatt store muligheter til å få flere av de som står utenfor inn i arbeidslivet, sier Holte.

Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Mangler sykepleiere

Helseyrkene sykepleier, helsefagarbeider og samlebetegnelsen andre helseyrker er enkeltyrkene der det er største mangel. Den har vært høy for disse yrkene i flere år.

Innen helse- og sosialtjenester mangler det totalt 13.800 personer, estimerer Nav. Selv om det er rundt 800 personer færre enn i fjor, er det fremdeles «et høyt nivå historisk sett».

Sektoren sysselsetter en stor andel, om lag én av fem i Norge. Prosentvis er det også her flest virksomheter melder om rekrutteringsproblemer, med hele 40 prosent.

Overnatting- og serveringsbransjen er blant de med størst rekrutteringsproblemer, etter helse og enkelte deler av industrien. 28 prosent svarer at de ikke har fått rekruttert, eller ansatt noen med lavere eller annen kompetanse enn ønsket.

Det mangler 3.750 sykepleiere og 3.100 helsefagarbeidere her til lands. Mangelen er betydelig over hele landet, ifølge Nav.

Mindre optimisme

Navs undersøkelse ser også på om virksomhetene venter økt bemanning fremover.

Sysselsettingsforventningene har falt siden i fjor. NettoandelenNettoandelenDifferansen mellom de som venter økt sysselsetting og de som venter nedbemanning. som venter sysselsettingsvekst er nå 11 prosent.

– Vi må tilbake til 2016 for å finne lavere optimisme og det er kun tre ganger de siste 20 årene at den har vært så lav som nå, sier Holte.

Bygg og anlegg er blant bransjene som har blitt mer pessimistiske.

På motsatt side er det økt optimisme innen oljenæringen. Nettoandelen som venter høyere sysselsetting her er oppe i 23 prosent. Informasjon og kommunikasjon var næringen med størst optimisme, selv om den falt noe fra i fjor.

Publisert:

Her kan du lese mer om