Gebyrfritt kan gi uønskede konsekvenser

Forbrukertilsynet og Norpark har hatt møte om de utskjelte gebyrene. Begge mener parkering nå kan bli dyrere for alle.

BOT: Når fakturagebyrene senkes, kan resultatet bli flere bøter. Det frykter bransjeorganisasjonen Norpark.
Publisert:

«En mulig, uheldig konsekvens dersom bransjen ikke kan ta gebyrer knyttet å identifisere den som skal motta regningen eller fakturering, vil være økt brukt av kontrollsanksjonerkontrollsanksjonerI denne sammenhengen, betyr dette parkeringsbøter sier Norpark til E24.

Det står det i et møtereferat mellom bransjeorganisasjonen Norpark og Forbrukertilsynet.

I praksis betyr dette at når parkeringsselskapene ikke lenger kan kreve inn det de selv kaller fakturagebyr, så kan det bli mer bruk av såkalte kontrollsanksjoner, en av to typer parkeringsbøter.

Norpark anslår at 10 prosent av betalingene for parkering går gjennom faktura.

Lederen for Norpark, Lars Monsen, sier til E24 at når bilføreren velger å betale via faktura, så blir det dyrere for selskapet å kreve inn pengene.

– Blant annet kostnader knyttet til innkreving, systemløsninger og annen administrasjon. Disse kostnadene må antagelig dekkes inn, og da kan økt parkeringsavgift for alle bli en konsekvens.

«Ulovlig høye gebyrer»

Forbrukertilsynet sa i møtet at parkeringsbransjen er den bransjen de får «desidert flest tips og henvendelser om fra forbrukere når det gjelder gebyrer for betaling», står det i referatet.

Tilsynet argumenterte for at et fakturagebyr kun skal dekke de faktiske kostnadene ved å sende en faktura.

Ifølge en undersøkelse utført av Norges Bank i 2020 kostet det i snitt 6,4 kroner å utstede og sende en fysisk faktura.

Forbrukertilsynet var på mange måter enige med Norpark om at deres tolkning av regelverket kan føre til høyere priser på parkering.

Tilsynet skriver i referatet at «dette er en mulig konsekvens for alle typer tjenester som til nå eventuelt har tatt ulovlig høye gebyrer» gjennom å prise inn andre kostnader i et gebyr som kalles fakturagebyr, istedenfor i prisen for selve tjenesten.

Les også

Onepark kastet ut av bransjeforening – varsler kutt i fakturagebyr

– Håper ikke at det blir nødvendig

Møtet fant sted i midten av mars.

Siden den gang har blant annet selskapet Onepark blitt kastet ut av bransjeforeningen på grunn av høye fakturagebyrer. Onepark har også rukket å sette ned fakturagebyret til ti kroner.

Betalingsselskapet Riverty, som krever inn penger for mange parkeringsselskaper, har også tapt mot en kunde i Forliksrådet og har blitt dømt til å betale tilbake 60 kroner av et fakturagebyr.

Monsen i Norpark tror mange i parkeringsbransjen har tenkt at de ekstra kostnadene som kommer som følge av utsending av fakturaer bør dekkes av høyere priser på parkering.

– Vi håper ikke at det blir nødvendig å ilegge flere kontrollsanksjoner, sier han.

– Lønnsomt å fange forbrukere i gebyrfeller

Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet, sier de har registrert denne bekymringen fra bransjen.

– Det er en feilslutning som i så fall bør utløse langt strengere regulering av bransjen. Parkeringsselskapenes bør ta seg betalt fra sine oppdragsgivere. Kostnaden bør bakes inn i det ordinære parkeringsgebyret med mindre det handler om faktiske merkostnader for å sende ut fakturaen, sier Instefjord.

Han mener det neppe vil koste parkeringsbransjen mer enn et par øre eller kroner å hente inn informasjon om bileierens kontaktdetaljer.

– Hittil har ingen av parkeringsselskapene fremlagt dokumentasjon på gebyrstørrelsen, mener han.

– Overprisede fakturagebyrer har sannsynligvis gjort det mer lønnsomt å fange forbrukere i gebyrfeller, enn å skape mest mulig friksjonsløse brukerreiser.

Publisert: