Sofie
Som en av få kvinner,
jobber Sofie i app-
selskapet Shortcut.
Som en av få kvinner, jobber
Sofie i app-selskapet Shortcut.
Hun bærer på en
hemmelighet.
Hun bærer på en hemmelighet.
Etter to år forteller hun.
Så starter marerittet.
Hei Sofie. Husker du når du sleiket meg oppover halsen og i ansiktet? Husker du da du skrevet over beinet mitt og gnikket deg inntil så jeg måtte gå og bytte bukser når vi var på Rema-fest?

Sommeren 2019 er det ett år og tre måneder siden Sofie begynte som praktikant i Shortcut, og ett år siden hun fikk fast jobb som designer i selskapet. Hennes første møte med det ordentlige arbeidslivet har vært mer enn hun drømte om.

Det føles som at alt er mulig. Hun elsker jobben og kollegaene sine. Konsulentselskapet har vært med på å lage noen av Norges mest brukte apper: Vipps, reiseappen Ruter og Rema 1000s Æ-app. I 2019 bikker selskapet 100 millioner kroner i omsetning, og har 80 ansatte. Av dem er 16 kvinner.

Det er Æ-appen Sofie har jobbet med å designe de siste månedene. De siste ukene har mye av tiden gått til å planlegge sommerfest for gjengen som jobber på prosjektet. Flere andre i Shortcut er også invitert. Budsjettet er raust.

Sofie har kledd seg som flyvertinne, lagd flybilletter til «Rema Æirlines», og «tæxfree»-poser med små spritflasker til deltagerne.

Etter flyturen reiser følget videre til en eiendom utenfor Oslo. En innleid kokk griller, og på gresset står en trillebår med øl. På et bord står sprit og vinkartonger. Eiendommen ligger landlig til.

I flere intervjuer med E24 de tre siste månedene har Sofie fortalt hva som skjedde videre under festen.

Sofie ønsker ikke at E24 bruker etternavnet hennes i denne saken.

Ifølge et referat E24 har sett, har hun tidligere fortalt om hendelsen til eksterne granskere fra KPMG. Hun har også fortalt om det i behandling hos Emma Boniface Juvik, som var i praksis som psykologstudent hos Oslo psykologbehandling i 2023. Sofie har fritatt Juvik fra taushetsplikten for E24.

Sofie forteller til E24 at hun setter seg bakpå firehjulingen. En av lederne i selskapet kjører.

Mannen sitter i ledergruppen, og blir av syv personer E24 har snakket med beskrevet som innflytelsesrik - både i selskapet og i det sosiale arbeidsmiljøet. Sofie har et godt forhold til ham, og ser på ham som en kompis.

Lederen kjører ikke ut på jordet. Han kjører ut på golfbanen som ligger inntil eiendommen.

Hun kan ikke lenger se eller høre festen. Så bråstopper firehjulingen.

– Det går så fort. Plutselig er han over meg. Jeg husker at jeg ble presset hardt ned i metallstanga som er bak på firehjulingen.

– Han stapper tunga si ned i munnen på meg.

Sofie forteller at hun fryser til. Lederen prøver å få hendene sine under klærne hennes.

– Etter en stund gir han opp.

Sofie er lamslått.

Mannen snur seg og starter firehjulingen igjen.

– Han kjører dritfort. Jeg må holde meg fast i ham, og husker at jeg tenkte at det var veldig ekkelt at jeg måtte det.

I over tre måneder har E24 forsøkt å stille mannen spørsmål og få hans versjon av saken på telefon, tekstmelding og e-post. E24 har vært i kontakt med mannen, men han har ikke svart på spørsmålene knyttet til saken.


Dagen etter sommerfesten er Sofie i en bursdag med to venninner. De ser at hun har blåmerker ved skuldrene. E24 har snakket med begge venninnene.

På dette tidspunktet forteller ikke Sofie dem at blåmerkene stammer fra da hun ble presset mot en metallstang på firehjulingen.

Sofie forteller ikke om det som skjedde ute på golfbanen.

Ifølge Sofie kaller lederen fra firehjulingen henne inn til et møte, mandagen etter sommerfesten.

– Han prøver å gjenoppbygge en slags tillit, og sier at jeg kan stole på ham. Opplevelsen min er at møtet handler om at det som skjedde på festen er noe vi ikke skal snakke om.

Sofie prøver å fortrenge hele hendelsen. Hun bestemmer seg for at hun ikke kan fortelle noen om det. Hun er overbevist om at lederen er så viktig for selskapet at hun ikke kan si ifra.

– Hvis jeg sier noe, så kan det ødelegge hele Shortcut. Han er helt unik. Hvis Shortcut ikke har ham, så går selskapet under, sier Sofie til E24 at hun tenkte.

Har du tips, eller ønsker å snakke med oss? Ta kontakt på mail: amalie@e24.no eller mo@e24.no. Du kan også ta kontakt på telefon: 414 95 549


Hendelsen på sommerfesten er bare begynnelsen for Sofie. De fire neste årene skal hun senere beskrive som en kamp for å bli trodd.

– Jeg er lei av å bli mistrodd, sier Sofie til E24 om hvorfor hun nå står frem med sin historie.

– Jeg føler at andre har fått eie min historie med falske rykter. Jeg kan ikke være et forbilde for andre, hvis jeg ikke tør å stå opp for noe sånt selv, sier hun.

Styreleder i Shortcut, Finn Olav Elde, skriver i en e-post til E24 at «det som er avdekket i perioden denne medarbeideren var ansatt i selskapet er sjokkerende og uakseptabelt».

– Jeg beklager overfor henne og alle berørte, skriver han.

Om hendelsen Sofie har fortalt om på sommerfesten, skriver Elde:

– Hendelsen er uakseptabel.


En onsdag kveld i november, samme år som sommerfesten, tikker det inn en møteinnkallelse i Sofies innboks.

Check-in Sofie
Invitasjon fra
Torsdag 28. nov. 2019, kl. 09:00
Grafikk: E24

Tittelen er «check-in Sofie», men møtet har ingen agenda.

På deltagerlisten står hun og to ledere i selskapet - en av dem mannen fra firehjulingen.

– Hvis du jobbet i avdelingen hvor Sofie jobbet, så styrte han karrieren din, sier Dennis Hoel om lederen fra firehjulingen. Hoel jobbet som rådgiver i Shortcut fra 2019 til 2022.

– Var du ikke på godfot med ham, så risikerte du å bli «sittende på benken».

E24 har forelagt mannen Hoels beskrivelse av ham. Han har ikke svart på E24s henvendelser.

Da møteinnkallelsen kommer denne novemberkvelden vet ikke Sofie hva de skal snakke om. Klokken ni neste morgen møter hun opp. Det er lederen fra firehjulingen som snakker mest, forteller Sofie til E24 i dag. Hun fortalte det samme til granskere i KPMG i 2022.

Sofie oppfatter beskjeden i møtet som tydelig: Hun er negativ og sprer dårlig energi, og kastes av prosjektet med Æ-appen.

E24 har forelagt Sofies versjon for de to andre møtedeltagerne - lederen fra firehjulingen og nåværende administrerende direktør, Jonas Rein Tovsen. De har ikke svart på E24s spørsmål om møtet.

Sofie forteller at hun sitter i møterommet, og ikke forstår hva de mener. Hun er blant dem som tar et stort ansvar for det sosiale miljøet, både på Shortcuts kontor og når de jobber ute hos kunder. Da hun senere henter tingene sine på Remas kontorer, får hun et avskjedskort, der kollegaene fra Æ-appen trekker frem hennes «fantastisk kreative sinn, humor og energi».


Våren 2021 sier Sofie opp jobben i Shortcut. Hun forteller at hun like etter får en telefon fra Marius Mårnes Mathiesen, som på dette tidspunktet er administrerende direktør i Shortcut.

Mathiesen lurer på hvorfor Sofie vil slutte.

Det er halvannet år siden Sofie ble kastet av Rema-prosjektet. I tiden som har gått har Sofie følt mer og mer at selskapet jobber mot henne. Under pandemien sitter Sofie mye på hjemmekontor. Hun føler at hun må lage sine egne arbeidsoppgaver, fordi hun opplever at hun ikke får prosjekter å jobbe med.

Ifølge Sofie har hun på dette tidspunktet flere ganger spurt ulike ledere om å bli vurdert for å rykke opp fra «junior» til «senior». Det innebærer mer ansvar, og høyere lønn. Sofie mener hun er kvalifisert, men opplever at hun ikke får en tydelig tilbakemelding.

– Over tid ble det sånn at jeg ikke visste hvordan jeg skulle oppføre meg på jobb. Jeg fikk aldri noen bra prosjekter lenger. Det var ingen som heiet på meg lenger. 

Sofie forteller at hun går ut av leiligheten da hun får telefonen fra Mathiesen. Den siste tiden har hun slitt med å komme seg gjennom dagene. Hun gråter mye, og kjenner ikke igjen seg selv.

Hun går til en gressplen, langt unna folk.

– Jeg var veldig redd hele tiden. Det føltes så skummelt å snakke om ting som kunne ødelegge selskapet.

Ifølge Sofie lurer sjefen på om det er noe selskapet kan gjøre for å få henne til å bli. Der og da bestemmer hun seg for å fortelle. Hun sier til Mathiesen at hun har hatt en ubehagelig opplevelse med en i ledelsen på en jobbfest.

Slik Sofie husker samtalen i dag, opplever hun at Mathiesen ikke ønsker å snakke om det. Sofie forteller det samme til granskere fra KPMG i 2022.

– Han snur samtalen og avslutter den, sier Sofie til E24.

Mathiesen har ikke svart på E24s spørsmål om han husker samtalen, eller hva han gjorde med det Sofie fortalte.

– Jeg ber om forståelse om at som leder kan jeg ikke dele eller bekrefte/avkrefte detaljer fra dialog med medarbeidere eller hvilke vurderinger jeg har gjort i forbindelse med dette, skriver han i en e-post til E24 i dag.

Marius Mårnes Mathiesen er i dag konsernsjef i Shortcut.

Det er ikke eneste gang Sofie sier ifra.

Til E24, og til granskere fra KPMG i 2022, forteller hun at hun i oppsigelsestiden har et møte med daværende finansdirektør i Shortcut. Han har tidligere vært administrerende direktør. Nå er han på vei ut av selskapet.

– Han lurer på hvorfor jeg skal slutte, og da forteller jeg ham alt som har skjedd.

Denne gangen forteller hun hele historien.

Sofie opplever at finansdirektøren blir rasende når han hører hva hun har blitt utsatt for på sommerfesten.

– Han velter nesten bordet. Jeg har aldri opplevd at noen blir så sint på mine vegne. Det føltes veldig trygt og godt. Det var en reaksjon som jeg i ettertid har satt enorm pris på, og den gjorde at jeg forsto at noe er galt.

Sofie er fortsatt redd, og vil ikke at finansdirektøren skal gå videre med det hun har fortalt. Ifølge Sofie lover han å ikke gjøre det, og sier at han ikke vil presse henne. Samtidig er han klar på at Sofie burde fortelle, og at hun må tenke på andre kvinner som kommer etter henne, forteller hun.

Der og da ombestemmer Sofie seg. Hun er fortsatt glad i kollegaene og jobben, og er ansattrepresentant i styret. Hun føler på et ansvar for å passe på at nye kvinner som begynner i selskapet, ikke skal oppleve det samme som henne.

Sofie bestemmer seg for å bli.

Mannen som var finansdirektør i Shortcut i 2021 jobber ikke i Shortcut i dag. E24 har gjentatte ganger bedt ham om et intervju, og har spurt om han håndterte Sofies historie som et varsel. Arbeidsgivere har plikt til å undersøke hvis en ansatt forteller om kritikkverdige forhold.

Han ønsker ikke å kommentere saken og henviser til styreleder Finn Olav Elde.

Elde skriver til E24 at styret ikke fikk informasjon om møtet Sofie forteller om, eller om hva som ble sagt.

– Sofie forteller at hun sa fra om sine opplevelser til ulike personer i ledelsen lenge før granskingene, uten at det ble gjort noe. Hva er dine tanker om dette?

Det er uakseptabelt og ikke i tråd med hva vi forventer av ledere i selskapet, skriver Elde i en e-post til E24.

– Vi må innrømme at selskapet i en periode ikke var god nok til å sørge for et trygt og godt arbeidsmiljø for alle. I etterkant har jeg som styreleder vært tett involvert i å gjøre de nye og forsterkede varslingsrutinene godt kjent blant alle medarbeidere, og å jobbe tett med lederne våre slik at alle blir godt ivaretatt i selskapet.


Sommeren 2016, to år før Sofie begynte i Shortcut, satt Kristin Birkeland på Shortcuts kontor og skrev en rapport om arbeidsmiljøet i bedriften. Birkeland hadde vært HR-sjef i selskapet siden januar det samme året.

Shortcut var da et lite selskap med rundt 30 ansatte. Birkeland hadde lang erfaring innenfor HR, sist fra Microsoft.

Kristin Birkeland var HR-sjef i Shortcut i 2016.

Hun forteller at flere ansatte kom til henne bare noen måneder etter at hun startet, og sa at de opplevde at ledelsen forskjellsbehandlet dem.

Birkeland syntes det var riktig å gjennomføre en-til-en-samtaler med alle ansatte. Hun utarbeidet en rapport om det de ansatte fortalte, mens resten av ledelsen var på sommerferie, sier hun.

– Da de kom tilbake fra ferie skjønte jeg at nå må jeg si takk for meg. De ble så sinte, sier hun.

Birkeland forteller at andre i ledergruppen mente det var illojalt å gjennomføre en slik medarbeiderundersøkelse.

– De sa jeg hadde gått bak ryggen deres og snakket med alle ansatte, at jeg hadde fått dem til å meske seg i dritt, og at dette ikke var noe viktig fordi her er det god stemning. Den rapporten tror jeg ikke de noen gang leste.

På dette tidspunktet hadde hun allerede reagert på kulturen i selskapet, forteller hun.

– Jeg merket meg at det var en skikkelig dårlig kultur for å ta vare på folk.

– Det var gjennomgående at noen ganger likte de i ledelsen deg, og andre ganger likte de deg ikke. Hvis de ikke likte deg var du helt utenfor. Som HR-ansvarlig og ansvarlig for menneskene, syntes jeg det var helt forferdelig at man kunne snakke ned ansatte på ledermøter.

Birkeland sa opp jobben etter bare et halvt års tid.

– Livet er for kort til å være i sånne miljøer, sier hun til E24.

E24 har forelagt Birkelands uttalelser for styreleder Finn Olav Elde, og konsernsjef Marius Mårnes Mathiesen. Mathiesen har ikke kommentert opplysningene, og viser til styreleder. Elde skriver til E24 at han aldri ble informert om det Birkeland forteller.


Kalenderen viser fredag 19. November 2021, da Petter Klingen Wright legger merke til blikkene to av hans kvinnelige kollegaer utveksler i lunsjen. En av hans mannlige kollegaer har akkurat sagt at hans oppfatning er at Shortcut er en god arbeidsplass for kvinner.

Wright har jobbet som utvikler i selskapet siden 2015. Blikket kollegaene gir hverandre, får Wright til å lure på om noe er galt.

På slutten av arbeidsdagen er det kjøpt inn øl på kontoret. Wright setter seg ned med noen kollegaer. En av dem er Sofie. Igjen begynner de å snakke om hvordan det er å være kvinne i Shortcut.

Da bryter den ene kollegaen sammen, og begynner å gråte.

Petter Klingen Wright var utvikler i Shortcut fra 2015 til 2024.

– Det endret stemningen. Jeg skjønte at dette var alvorlig, sier Wright til E24.

Sofie og den andre kollegaen forteller Wright flere historier om hva de har opplevd i selskapet. Sofie forteller om opplevelsen på sommerfesten to år tidligere.

Han blir sjokkert over hvor mye Sofie og den andre kvinnen forteller om, og hvor lenge det har pågått.

Mandagen etter gjenforteller han historiene for administrerende direktør, Marius Mårnes Mathiesen. Det kommer frem i et referat fra en samtale Wright senere hadde med granskere fra KPMG.

Wright forteller til E24 at han opplever sjefen som overrasket - og ukomfortabel. Ifølge referatet fra samtalen med KPMG, fortalte Mathiesen at det hadde vært varslingssaker i Shortcut tidligere, men at «det viste seg å ikke være noe».

Videre sier Mathiesen til Wright at «ting har vært flagget tidligere», at «det er blitt gjort ting med beviselig effekt» og at «i den tidligere varslingssaken så ikke offeret på seg selv som et offer». Petter Klingen Wright sluttet i Shortcut i 2024.

Marius Mårnes Mathiesen, konsernsjef i Shortcut.

– Petter gikk ikke i detaljer om hva han hadde hørt om da vi hadde vår samtale, men jeg så at han var tydelig preget av det han hadde hørt. Det han fortalte om var nytt for meg, så når han sier at han opplevde meg som overrasket er dette helt riktig, skriver Marius Mårnes Mathiesen, som nå er konsernsjef, i en e-post til E24.

– Som ansvarlig leder i selskapet er det mitt ansvar å sørge for et trygt arbeidsmiljø, og det er selvsagt ubehagelig å høre at vi ikke hadde fått til dette.

Mathiesen skriver videre at det stemmer at selskapet hadde mottatt varsler tidligere:

– Men vi hadde ikke gjennom vår gransking av disse varslene funnet noe som tilsa at disse skulle få sterkere konsekvenser enn det de fikk.

Mathiesen skriver til E24 at Wrights varsel i november 2021 gjør at de umiddelbart starter en intern gransking. Alle kvinnelige ansatte blir invitert til å delta.

Resultatet sjokkerer styret, forteller styreleder Finn Olav Elde.

– Granskingen avdekket atferd i selskapet som var i strid med etisk regelverk og hvordan vi ønsker at selskapet skal være som arbeidsgiver, skriver han i en e-post til E24.

Styret henter inn konsulentselskapet KPMG for å gjennomføre en ekstern gransking. Sofie er en av dem som snakker med granskerne.

Hun forteller om et godt sosialt miljø, men også om en gutteklubb-kultur, utfrysing, hersketeknikker, ansatte som får uønsket seksuell oppmerksomhet og opplevelsen hennes på sommerfesten i 2019. Det viser KPMGs referat etter samtalen, som Sofie har delt med E24.

E24 har spurt om hvor mange kvinner som fortalte om trakassering under granskingen. Shortcut har ikke svart på dette.

– Samtalene i forbindelse med den interne granskingen ble gjennomført i fortrolighet med HR-ansvarlig, og jeg ønsker ikke å dele ytterligere detaljer av hensyn til de involverte. Funnene i KPMG-rapporten er konfidensielle, skriver styreleder Finn Olav Elde til E24.

Etter granskingen sluttet to ledere umiddelbart i Shortcut etter selskapets ønske, opplyser styreleder Elde. En av dem var lederen fra firehjulingen på sommerfesten.

«Dette er en trist avslutning på en sak som har vært krevende for alle, ikke minst for de ansatte som er påvirket av de to ledernes uakseptable oppførsel», skrev Marius Mårnes Mathiesen i en melding til de ansatte 29. april 2022.

marius 10:37 AM
[…]

This is a sad end to a case that has been demanding for everyone, not least for the employees affected by the two leaders' unacceptable behavior. […]
Grafikk: E24

– Styret måtte erkjenne at det var behov for bedre styring og kontroll i selskapet, og reagerte tydelig og resolutt. Jeg gikk inn som arbeidende styreleder i en periode, og vesentlige deler av ledelsen ble skiftet ut, skriver styreleder Elde til E24 i dag.

E24 har spurt om hendelsen Sofie forteller om var en del av grunnlaget for at den ene lederen mistet jobben. Shortcut sier de ikke kan svare på grunn av konfidensialitet.

Marius Mårnes Mathiesen
Group CEO at Shortcut
Grattis til begge!
Grafikk: E24

«Grattis til begge!» skriver Shortcut-sjef Marius Mårnes Mathiesen på Linkedin.

Det er gått en måned siden Mathiesen informerte de ansatte i Shortcut om at lederen fra firehjulingen hadde sluttet i selskapet på grunn av «uakseptabel oppførsel». Nå har lederen fått ny jobb, og Mathiesen gratulerer ham og hans nye arbeidsgiver på Linkedin.

Kommentaren treffer Sofie som en knyttneve i magen.

– Det er den verste dagen i mitt liv, sier hun senere til E24.

Flere andre av hennes kolleger gratulerer også lederen under innlegget på Linkedin.

Sofie har vært sykmeldt av og på siden granskingen, og prøver å komme seg på beina igjen. Hun ønsker å komme tilbake for fullt i Shortcut, og å føle at hun har blitt trodd.

Når hun ser kommentarfeltet på LinkedIn, raser dette sammen.

– Uansett hvor mye de hadde sagt at de passet på og beskyttet de som hadde blitt utsatt for noe, så var det ikke sånn de oppførte seg, sier Sofie til E24 i dag.

– Det var veldig merkelig og veldig vondt å føle på at man var så lite verdt.

Konsernsjef Mathiesen har ikke besvart E24s spørsmål om kommentaren på Linkedin.

En kveld, få dager etter LinkedIn-kommentarene, mens hun er sykmeldt, får Sofie en tekstmelding. Den kommer fra en kollega som Sofie ser opp til, og som hun har jobbet tett sammen med.

I meldingen kommer han med flere påstander. Sofie mener påstandene er grunnløse. Hun blir desperat, og forstår ikke beskyldningene. Hun finner bilder av kollegaen fra festen, for å bevise at han ikke byttet bukse, og at beskyldningene hans ikke er sanne.

Neste dag beklager kollegaen i en ny tekstmelding.

Dette holder ikke for Sofie.

– Det skjer trakassering igjen. Svart på hvitt. Det kunne ikke vært tydeligere, sier hun i dag.

Hun forteller at hun varsler styret i Shortcut, men opplever at det ikke får noen konsekvenser.

Kollegaen som sendte meldingen sier til E24 at han sendte den i affekt til Sofie som sin venninne.

– Meldingen skulle aldri blitt sendt. Som det kommer frem i meldingen sendt morgenen etter, beklaget jeg da, og jeg beklager nå.

Mannen forteller at det ble opprettet en varslingssak etter tekstmeldingen, og sier selv at oppsigelse ble vurdert, men at det endte med en skriftlig advarsel.

– Innholdet i tekstmeldingen er uakseptabelt, og ikke i tråd med hva vi forventer av medarbeidere i selskapet. Jeg reagerte resolutt da vi ble kjent med meldingen, skriver styreleder Finn Olav Elde i en e-post til E24.

Høsten 2022 slutter Sofie i Shortcut. Hun gleder seg til å begynne i ny jobb i Innovasjon Norge. Hun vet ennå ikke at opplevelsene hennes fra Shortcut skal forfølge henne.


Før Sofie begynner i den nye jobben i Innovasjon Norge i januar 2023, jobber hun hardt med seg selv. Hun tar kurs i mental trening, og på sin første arbeidsdag er det befriende å starte med blanke ark. Det føles trygt og godt, forteller hun.

Etter bare én uke i jobben mottar hun en møteinnkalling - uten agenda. Klumpen i magen kommer tilbake.

– Jeg skjønte med en gang at noe var galt.

I møtet deltar Sofie, sjefen hennes - og en av Innovasjon Norges advokater.

De forteller Sofie at de har fått flere anonyme e-poster om henne. Den første kom like etter at Sofie hadde sin siste arbeidsdag i Shortcut i oktober 2022.

Avsenderen har, ifølge Innovasjon Norge, skjult seg bak et pseudonymisert navn og e-postadresse. Personen har skrevet at Sofie sluttet i Shortcut få dager etter en jobbtur til Danmark, der hun prøvde å lage en falsk varslingssak på en mannlig kollega.

I e-posten har varsleren, som hevder å jobbe i Shortcut, listet opp en rekke påstander om Sofie:

Innovasjon Norge opprettet rutinemessig en varslingssak da de fikk e-postene, og ga beskjed til avsenderen om at de ville gjøre tiltak hvis de oppdaget kritikkverdige forhold.

Likevel sendte vedkommende anklagene til enda flere: Seks av Sofies nye kollegaer.

Da Sofie får vite hva som har skjedd blir hun rasende.

– Det var helt forferdelig å skulle begynne på nytt, og å ha jobbet beinhardt i tre måneder for å prøve å komme til meg selv igjen. Og så sluttet det ikke. Jeg syntes nesten det ble verre.

Innovasjon Norge skriver en orientering til politiet, som Sofie kan ta med om hun velger å anmelde saken. Det tør hun ikke.

– Det Innovasjon Norge reagerte på var at påstandene ble sendt til flere ansatte i selskapet, til tross for at varsleren hadde fått oppgitt et kontaktpunkt for sine henvendelser. Atferden bar preg av å ha en sjikanøs hensikt, forteller advokat Håvard Kjærstad i Innovasjon Norge.

– Hvor vanlig er slike anonyme e-poster med slikt innhold?

Det er svært uvanlig.

Styreleder i Shortcut, Finn Olav Elde, skriver til E24 at de tar sterk avstand fra innholdet i e-postene, og at de vil uttrykke full støtte til Sofie. Han sier påstanden om at Sofie antastet ham ikke har noen rot i virkeligheten.

– Vi har gjort undersøkelser for å se om vi kan bidra til å finne ut hvem som står bak, men har ikke klart å komme til bunns i saken.

E24 har gjentatte ganger bedt om å få møte styreleder og ledelsen i Shortcut for et intervju.

Hverken styreleder Finn Olav Elde eller konsernsjef Marius Mårnes Mathiesen, som var administrerende direktør i selskapet da Sofie jobbet der, ønsker det.

– Dette er en kompleks sak med mange berørte, som vi i styret har håndtert de siste årene. Derfor ønsker jeg å besvare spørsmålene deres skriftlig, skriver styreleder Elde.

Elde og Mathiesen har besvart noen av E24s spørsmål på e-post.

Elde skriver til E24 at han beklager overfor Sofie og alle berørte. Også nåværende konsernsjef Marius Mårnes Mathiesen beklager.

– Undersøkelsene som ble gjort i 2021/2022 viste at vi ikke hadde vært gode nok til å ivareta et trygt arbeidsmiljø - og det beklager jeg. I etterkant har selskapet gjort en rekke tiltak for å bedre rutiner, retningslinjer og  ledelse for å sikre at vi ivaretar medarbeidere på en trygg og god måte, skriver han i en e-post.

Styreleder Finn Olav Elde skriver:

– Det skal være trygt å jobbe og være sammen med kolleger i Shortcut, og det skal være lav terskel for å melde fra om forhold som kan forbedres.

Han forteller at de i etterkant av varslingssaken, har oppdatert retningslinjer og varslingsrutiner.

– Selskapet har jevnlige medarbeiderundersøkelser, og følger opp ledere og ansatte for å sikre et godt og trygt arbeidsmiljø og en sunn kultur. Dette innebærer blant annet at alle medarbeidere har 1:1-samtale med sin leder minst en gang i måneden, skriver han.

– Som styreleder har jeg også løpende dialog med ansattes representanter i styret, og jeg er til stede på kontoret regelmessig og ellers alltid tilgjengelig for medarbeiderne i selskapet. Alle ledere er kurset i håndtering av varsling.

Jonas Rein Tovsen, som er administrerende direktør i selskapet i dag, viser til styreleder Elde og skriver i en e-post at han stiller seg bak styrelederens uttalelser.


Opplevelsene i Shortcut preger Sofie fremdeles.

– Jeg oppdaget etter noen måneder i Innovasjon Norge at jeg ikke fungerte særlig godt på jobb. Jeg slet med mange rare følelser og tanker. Jeg var veldig forvirra, sier Sofie til E24 i dag.

I september 2023 begynte hun å gå til behandling hos psykologstudent Emma Boniface Juvik.

Sofie har fritatt Juvik fra taushetsplikten i denne saken.

Sofie viste, ifølge Juvik, symptomer på utbrenthet, nedsatt konsentrasjon, lav motivasjon og energi, skam og skyldfølelse, angst, økt stress, migrene og søvnproblemer.

Juvik skriver til E24 at Sofie følte seg ute av stand til å opprettholde produktiviteten på jobb, og at hun flere ganger i løpet av dagen ble lammet av følelser som hindret henne i å utføre arbeidsoppgaver.

«Trakasseringen og mangelen på støtte ser ut til å ha ført til en dyp følelse av mistrivsel og utilstrekkelighet. Dette påvirket ikke bare hennes selvfølelse, men også hennes tillit til arbeidsmiljøet og kollegene».

– Jeg sliter fortsatt med å stole på menn. Jeg har vanskelig for å bli venn med folk og å jobbe. Jeg tror veldig på at jeg ikke er flink, sier Sofie til E24.

Hun forteller at hun fortsatt kjenner på frykt etter opplevelsene hun har hatt.

– Jeg håper at jeg kan bli trygg etter dette, og at jeg ikke trenger å være redd. For når jeg nå forteller dette offentlig for første gang, da vet alle, sier Sofie til E24.

Sofie forteller at hun de siste årene har vært forsiktig med å dele, og at hun har brukt lang tid på å tørre å fortelle. Hun håper andre kvinner vil lære noe av historien hennes.

– Det er så sprøtt at det er vanskelig å tro at noe sånt kan skje, så kanskje andre jenter lærer noe av dette på et vis. Jeg mistenker at dette skjer andre steder også.