Studentboliger: – Frykter at det kan bli tidenes kø

NHO Byggenæringen mener bygging av flere studentboliger vil hjelpe en byggebransje i krise. Samtidig sier de at regjeringen må ta kraftige grep for å nå målet om 3000 nye studentboliger i året.

Nina Solli, administrerende direktør i NHO Byggenæringen, mener at høyere bevilgning til studentboliger kan hjelpe en byggenæring i krise, samtidig som minsker køen til studentboliger.
Publisert: Publisert:

– Vi mener at det å bygge flere studentboliger er et godt grep, da det dekker flere viktige samfunnsbehov, sier Nina Solli, administrerende direktør i NHO Byggenæringen.

Paraplyorganisasjonen ber nå regjeringen om fortgang i utbyggingen av studentboliger.

Ved studiestart i august i fjor sto over 4000 studenter på venteliste for å få bolig hos studentsamskipnadene rundt om i landet, ifølge Samskipnadsrådet.

Flere studenter har allerede startet boligjakten i forkant av årets studiestart.

Les på E24+

Dette bør du vite om «alternative» investeringer

NHO Byggenæringen tror køen blir enda lengre til høsten og i årene fremover, grunnet færre nye boliger, flyktningstrøm og dårligere vilkår for utleiere.

– Vi frykter at det kan bli tidenes kø til studentboliger til høsten, så nå er det på tide at regjeringen begynner å vise handlekraft. Alle ønsker å hjelpe studentene, og det må vises med handling, sier Solli.

– Begynner å haste

I Hurdalsplatformen skriver regjeringen at de har som mål å bygge 3000 studentboliger i året. Solli er ikke i tvil om at regjeringen må ta grep i revidert nasjonalbudsjett, som legges frem 14. mai, dersom de skal nå disse målene.

– Regjeringen er langt unna sitt eget mål om å bygge 3000 nye studentboliger i året, slik de sier i Hurdalsplattformen. Det begynner å haste dersom de ønsker å nå dette målet, sier hun.

I mars meldte regjeringen at de i 2024 gir 657 millioner kroner til 1650 nye studentboliger.

Det mener Solli er langt ifra nok. NHO har gitt innspill i møte med politikerne om at økt bevilgning vil gagne samfunnet på flere områder.

– Dette er et kinderegg for regjeringen, hvor de kan bidra til flere viktige samfunnsformål. Nå har de mulighet til å beholde viktig kompetanse i byggenæringen, utnytte ledig kapasitet i markedet og de kan hjelpe til med å sikre tilgangen til boliger for studentene.

Til hjelp for bransjen

Byggebransjen har blitt hardt rammet av gjentatte rentehevinger og en økt kostnadsramme. En rekke bedrifter har gått konkurs så langt i år, og flere entreprenører ber nå om tiltak fra politikerne.

NHO Byggenæringen har tidligere advart om at aktivitetsfallet i byggenæringen kan føre til at opp mot 60.000 årsverk går tapt de neste årene, og at viktig kompetanse kan forsvinne fra bransjen.

Nina Solli mener at bygging av studentboliger kan være til god hjelp for en presset bransje.

– Byggenæringen er i en alvorlig situasjon med massiv nedgang. Derfor er vi opptatt av å få opp byggeaktiviteten. Nå er det mye ledig kapasitet, så bygging av studentboliger er et godt grep. Ekstra innsats i dag gjør at vi beholder kompetanse i morgen. Da unngår vi en boligprisvekst ingen er tjent med, sier hun.

Organisasjonen mener samtidig at flere aktører bør få grønt lys til å bygge ut studentboliger.

– Hvis ikke studentsamskipnadene har kapasitet eller nok tomter selv, bør det åpnes for at også andre aktører kan få bygge studentboliger. Disse må få samme forutsetninger som samskipnadene til å bygge ut. Finansieringsordningen for private, som ble fjernet i 2020, mener vi bør gjenoppstå. Det kan være en god boost for markedet generelt, sier Nina Solli.

Mener regjeringen viser handlekraft

Ivar B. Prestbakmo (Sp) statssekretær i Kunnskapsdepartementet, skriver i en e-post til E24 at regjeringen viser handlekraft når det gjelder bygging av studentboliger, og at det er ett av de viktigste grepene de gjør for å gi studentene bedre økonomi.

Det har samtidig vært en utfordring å få nok byggeklare søknader, ifølge Prestbakmo.

– Flere studentsamskipnader har de siste årene levert tilbake tilskudd som de ikke har klart å realisere. Derfor har regjeringen økt kostnadsrammen for studenthybler, skriver han.

Ivar B. Prestbakmo (Sp) statssekretær i Kunnskapsdepartementet, skriver at regjeringen har sørget for nesten 5000 studentboliger siden 2022.

Statssekretæren mener at studentsamskipnadene er best egnet til å drive studentboligbygging, på grunn av at de garanterer for studentstyring, langsiktig eierskap og studentvennlige priser.

– Dersom private skal bygge, vil det også bli mindre penger til studentvelferden, fordi all profitt går tilbake til studentene, skriver han, og trekker frem at studentsamskipnadene også driver barnehager, helsetjenester og idrettstilbud.

Prestbakmo sier at regjeringen allerede har tatt flere grep, som å øke lånerammen i Husbanken med fem milliarder kroner i 2024, og gi større fleksibilitet til studentsamskipnadene.

– Jeg er utålmodig på studentenes vegne, og jeg kommer til å være tydelig overfor studentsamskipnadene på at takten i byggingen må opp. Det er også viktig at kommunene, særlig storbyene, får opp reguleringstakten, og det må prioriteres arealer til studentboliger, skriver Prestbakmo.

Les også

Meglertopp advarer om usunt marked: – Liker ikke det jeg ser

Les på E24+

Flere kupper før visning: – Viktig å være klar over dette

Publisert: