Et råd med eksperter er Tangens siste aksjehåp

Kan oppnevnelse av et ekspertråd sørge for at Oljefondet likevel får lov til å kjøpe aksjer utenfor børs? Svaret på det får vi alt når rådets medlemmer blir kjent, tror nestor i norsk finans.

Oljefond-sjef Nicolai Tangen har invitert finanseliten til det som kunne blitt en feiring av et «ja» til å investere i unoterte aksjer. Men slik blir det ikke, i alle fall ikke foreløpig. Her fra fjorårets konferanse.
Publisert: Publisert:

Det blir 270 deltagere og stappfull sal på Norges Banks investeringskonferanse tirsdag.

De 270 kunne ha blitt med på en feiring av at Oljefondet har fått innvilget sitt ønske. Etter å ha gitt fire entydige råd på 18 år, hadde de håpet på et endelig «ja» til å kjøpe aksjer som ikke er børsnoterte.

Men slik gikk det ikke.

Regjeringen sa i forrige uke nok en gang nei til rådet fra Norges Bank om å gi fondet en generell adgang til å kjøpe aksjer utenfor børs.

Brorparten av de som skal holde foredrag tirsdag tilbyr sine kunder å investere i slike aksjer. Istedenfor å håpe på å få Oljefondet som snarlig kunde, må både de og fondssjef Nicolai Tangen vente på et ekspertråd som regjeringen skal utnevne i år.

Etter at ekspertene i rådet har levert en utredning, skal regjeringen så si et endelig ja eller nei til Oljefondets gjentatte ønske.

– Ser konklusjonen allerede ved utnevningen

Tangen og forvalterne trenger kanskje ikke å vente helt til en utredning er klar om et par år. Det tror i alle fall nestoren i norsk finans, professor emeritus Thore Johnsen.

– Vi får se hvem som skal sitte i ekspertrådet. Da vet vi nok hva de vil mene. Hvis departementet ønsker at utvalget skal si ja, er det bare å plukke nok praktikere til det, sier Johnsen.

Hvis regjeringen derimot ønsker et nei fra ekspertene, bør akademikere fylle de fleste plassene.

– Bransjen er relativt unisont for, mens de fleste akademikerne er skeptiske, oppsummerer Johnsen.

Ifølge statssekretær Ellen Reitan (Ap) vil både norske og utenlandske akademikere og praktikere være aktuelle.

– Hvordan sammensetningen blir, får vi komme tilbake til. Det blir et permanent råd med et bredere mandat enn bare å vurdere unoterte aksjer, sier Reitan.

Det store spørsmålet blir om det vil være mulig for en slik ekspertgruppe å gi et entydig råd?

Professor emeritus Thore Johnsen ved NHH tror hverken det blir suksess eller fiasko dersom Oljefondet får en generell adgang til å investere i unoterte aksjer.

– Var med på lunket råd i 2018

Kjetil Storesletten satt i Norges Banks hovedstyre i 2014–2019.

– Thore Johnsen har rett i at man gjennom valget av medlemmer av et ekspertråd kan få den anbefalingen man vil ha.

Storesletten er nå professor i makroøkonomi ved University of Minnesota, og forteller at det alltid har vært delte meninger om unoterte aksjer, både innad og på tvers av Oljefondet, sentralbanken og Finansdepartementet.

Selv sitter han «på gjerdet».

– Jeg var i 2018 med på å gi råd om at fondet skulle få kjøpe unoterte aksjer, men det var et ganske lunkent råd. For meg er den politiske risikoen et tungt argument mot unoterte aksjer. Og argumentet om at unoterte aksjer gir økt diversifisering (risikoreduksjon ved å spre investeringene, red.anm.) er overspilt.

Står frem som tja-mann

Også Johnsen sier «tja».

– Jeg er ingen varm tilhenger, men heller ingen sterk motstander slik enkelte av mine akademiske kolleger er, sier Johnsen.

– Jeg tror ikke det ville bli noen kjempesuksess, men heller ingen fiasko. Jeg tror det ville gi pluss-minus null i ekstraavkastning etter fradrag av kostnader.

Professor Egil Matsen ved NTNU var visesentralbanksjef i årene 2016–2020. Også han var med på 2018-rådet.

Nå er Matsen opptatt av at det kommende ekspertrådet må søke å oppnå enighet om hva dataene for avkastning og risiko egentlig sier.

Per i dag er ekspertene på finans svært uenige.

De strides om investeringer i unoterte aksjer gir noen økt avkastning sammenlignet med børsnoterte aksjer, hensyntatt økte kostnader og belåning. De er også uenige om det er nødvendig for en investor å ta med unoterte aksjer i sin portefølje for å redusere samlet risiko.

Matsen er usikker på om det vil være mulig for ekspertene å enes.

– Jeg har ikke veldig sterke oppfatninger om det er realistisk å få til eller ikke. Det vil ikke være andre data som er umiddelbart tilgjengelige for et slikt ekspertråd enn hva som allerede er tilgjengelig for andre eksperter eller for Norges Bank.

Statssekretær Ellen Reitan (Ap) i Finansdepartementet stenger foreløpig veien videre for Oljefondets ønske å få kjøpe unoterte aksjer.

Vektla ikke-finansiell risiko

I sitt siste nei til å åpne for unoterte aksjer la Finansdepartementet mest vekt på den såkalte ikke-finansielle risikoen.

Det gjelder faren for både mindre åpenhet og økte kostnader ved å kjøpe unoterte aksjer. Det kan gå utover fondets omdømme i befolkningen.

– Det er andre ting enn bare avkastningen som er viktig for et slikt fond. Det er folkets oljeformue som forvaltes, noe som har vært en suksesshistorie, sier Reitan.

Ekspertrådet skal derfor ikke bare utrede det finansielle. Vel så viktig blir å vurdere risikoen for fondets omdømme.

Publisert: