Går mot rentethriller i Sverige: – Det er nesten helt 50/50

Flere meglerhus venter at Sverige kutter renten til uken.

Riksbanksjef Erik Thedéen kan komme til å kutte den svenske styringsrenten på onsdag.
Publisert:

Uken som kommer byr på en rekke viktige økonominyheter, blant dem ferske boligpristall og oppdatering på prisvekstutvikling i april.

Mens det for flere sentralbanker ser ut til at snarlige rentekutt lar vente på seg, kan svenskene allerede onsdag ende opp med lavere styringsrente.

Seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken Capital Markets er blant dem som venter at den svenske styringsrenten etter onsdagsmøtet er jekket ned til 3,75 prosent.

– Hvis det blir kutt, vil den svenske kronen trolig svekke seg noe i og med at kuttet ikke er fult priset inn i markedet, sier hun og viser til at markedet heller mot rundt 58 prosent for at Riksbanken kutter i renten.

– Det er nesten helt 50/50, sier seniorøkonomen.

Hun tror ikke en svekkelse av den svenske kronen vil få noe påvirkning på den norske kronens verdi mot andre valutaer som dollar og euro.

– Men den svenske kronen kan svekke seg i forhold til den norske, og da kan det bli billigere for nordmenn å dra til Sverige. Det er positivt for nordmenn som har tenkt seg over grensen for å handle, sier Midtgaard.

Les på E24+

Slik sjekker du naboens bolig

Tror på juni-kutt

Norske Lars Kristian Feste er rentesjef i svenske Öhman Fonder. Han sa tidligere i uken at markedet har en overhengende tro på at Riksbanken senker renten neste uke.

– Jeg tror fortsatt at de venter til juni, da de har både den amerikanske sentralbanken (Fed) og den europeiske sentralbanken (ESB) sin beslutning i ryggen.

Han viste også til at Riksbanken kommer med ny pengepolitisk rapport og har flere nøkkeltall å lene seg på senere i sommer.

Skulle svenskene sette ned renten, blir landet et av de første vestlige til å gjøre nettopp det.

– Dersom inflasjonsutsiktene fortsetter å være gunstige, kan styringsrenten trolig senkes i mai eller juni, skrev Riksbanken i forrige pengepolitiske rapport.

– Etter vårt syn har inflasjonsutsiktene holdt seg gunstige siden mars, skriver DNB Markets. De tror renten kuttes denne uken.

Seniorøkonom i SEB, Robert Bergqvist, som lenge har ment at den svenske styringsrenten skal kuttes i mai, tror fortsatt at renten skal ned på onsdag. SEB tror på fire rentesenkninger i Sverige i år.

Tidlig påske kan påvirke tallene

Allerede på ukens første dag legger Eiendom Norge frem boligpristall for april.

Hittil i år har boligprisene vært høye, men nå tror Sara Midtgaard i Handelsbanken at veksten skal roe seg litt ned. Handelsbanken tror på en sesongjustert vekst i april på 0,4 prosent.

Det er i tråd med det Norges Bank tror i henhold til den forrige pengepolitiske rapporten fra februar.

– Det var en tidlig påske i år (i månedsskiftet mellom mars og april). Vi tror derfor aktiviteten tok seg opp i april, og det kan påvirke tallene, sier Midtgaard.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier meglerhuset tror de sesongjusterte boligprisene i april kommer til å stige i samme takt som i årets tre første måneder.

– Nærmere bestemt anslår vi en prisoppgang på 0,6 prosent fra mars, justert for sesongvariasjoner, skriver Haugland i en pressemelding.

Midtgaard i Handelsbanken sier de tror den sterke starten på året vil resultere i en svakere vekst resten av året. Det vil si at den sesongjusterte veksten til høsten vil være rundt null.

– Men så tror vi på en veldig sterk start på 2025 – mye på grunn av rentekutt, mangel på boligbygging og nominell lønnsvekst, sier hun.

– En fattig trøst

Fredag morgen presenterer Statistisk sentralbyrå prisveksten for april.

I mars senket prisveksten seg til 3,9 prosent. Det var lavere enn det Norges Bank hadde sett for seg.

KjerneinflasjonenKjerneinflasjonenPrisveksten bortsett fra energipriser og avgiftsendringer, som Norges Bank er mest opptatt av, dempet seg til 4,5 prosent i mars, fra 4,9 prosent i februar.

DNB Markets tror kjerneinflasjonen i april vil synke til 4,4 prosent, imens Handelsbanken tror den vil synke til 4,2 prosent.

– Det innebærer at kjerneinflasjonen avtar noe raskere enn det Norges Bank har lagt til grunn. Det vil være en fattig trøst for norske husholdninger, sier Midtgaard i Handelsbanken.

– Kjerneinflasjonen vil avta siden den importerte prisveksten avtar raskt. Så er det slik at prisveksten for norske varer og tjenester holder seg mer stabilt på høyt nivå. På kort sikt kan det avta, men på mellomlang sikt kan prisveksten igjen bli mer utfordrende, sier hun.

Ventet uendret rente i Storbritannia

Det er også duket for rentebeslutning i Storbritannia, der det er bredt ventet at rentekomiteen torsdag vil holde styringsrenten uendret på 5,25 prosent.

Markedet kommer imidlertid til å følge med på signaler om mulige rentekutt allerede neste måned, skriver Financial Times.

Rob Wood, sjeføkonom i Pantheon Economics, sier at han venter at Bank of England vil signalisere at de planlegger å kutte rentene raskere og flere ganger enn markedet priser inn.

Publisert:

Her kan du lese mer om