Kjempekonkurs i Agder Gruppen: Har 2,5 milliarder i gjeld

Agder Gruppen er konkurs med enorm gjeld. Arbeidet med å sikre verdier er krevende, opplyser bostyrer.

Illustrasjonsfoto.
Publisert:

Onsdag kveld ble det kjent at anleggskonsernet Agder Gruppen planla å melde oppbud. Nå har det blitt åpnet konkurs i morselskapet, samt Agder Anleggsenter og Agder Rental.

Bostyrer Christian Bohne i Advokatfirmaet Kjær bekrefter torsdag at de tre selskapene har opplyst at de samlet har rundt 2,5 milliarder kroner i gjeld. Samtidig er bokført verdi av eiendelene oppgitt til 2,6 milliarder kroner.

– Som bakgrunn for oppbudsbegjæringene er det opplyst at selskapene ikke har likviditet til betjening av løpende gjeldsforpliktelser, at det dermed ikke er grunnlag for videre drift, og at eiendelene derfor må verdsettes til likvidasjonsverdi, skriver bostyrer Bohne i en pressemelding.

Les også

Milliardkonsern i Agder konkurs: – Ikke noe annet valg

SR-Bank har lånt ut 280 mill.

I en kjennelse til Agder tingrett går det frem at Agder Gruppen hadde finansielle forpliktelser overfor Sparebank 1 SR-Bank på til sammen 280 millioner kroner per mandag denne uken.

– Vi kan ikke kommentere kundeforhold og henviser til bostyrer, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Askeland i Sparebank 1 SR-Bank til E24.

Bohne har foreløpig ikke besvart E24s henvendelser om saken.

Også andre banker har pant på flere titalls millioner kroner i eiendeler tilknyttet selskapene i konsernet.

I kjennelsen står det at selskapet siden starten av 2024 har hatt økende likviditetsutfordringer som følge av at finansieringspartnere har redusert selskapets tilgang til kreditt gjennom factoring og kassekreditter.

«Dette har resultert i at selskapet ikke evner å betale løpende finansielle og operative forpliktelser etter hvert som de forfaller», står det.

Krevende arbeid

Selskapets drift har i stor grad vært knyttet til utleie av anleggsmaskiner. På bakgrunn av dette befinner mye utstyr seg hos «et stort antall kunder». Ifølge bostyrer gjør dette arbeidet med sikring av utstyret krevende. Det understrekes samtidig at det er iverksatt et arbeid før konkursåpningen for å få registrert utstyret.

– I den innledende fasen av bobehandlingen vil det særlig arbeides med å avklare mulighetene for å videreføre deler av virksomhetene, og dermed sikre arbeidsplasser og opprettholde verdier av utstyr og anlegg, skriver bostyrer.

I tillegg til dette vil bostyreren undersøke bakgrunnen for at insolvensen har oppstått, og om det foreligger grunnlag for mistanke om kritikkverdige forhold knyttet til virksomhetene.

Les på E24+

Nå kommer hundre nye krav til bedrifter: – Mye arbeid i vente

– Større enn opprinnelig antatt

Da styret i Agder Gruppen onsdag kveld varselet at selskapet ville melde oppbud, ble det også kjent at utfordringene var blitt gjort kjent for styret og eiere «for kort tid siden».

– Det har i den siste tiden pågått en intens prosess rundt mulige løsninger for å redde konsernet. Dessverre har det i løpet av prosessen blitt klart at omfanget av utfordringene er klart større enn opprinnelig antatt, slik at en redningsaksjon ikke var mulig, skrev styret i pressemeldingen.

Publisert:

Her kan du lese mer om