Regjeringen: Ønsker kontroversielle EU-regler om pant velkommen

Bryggeriene fortviler over nye krav, men klima- og miljøministeren vil ikke legge press på EU.

POSITIV: EUs forslag vil være bra for EUs klimaavtrykk. Derfor er regjeringen positiv til kravene, ifølge klima- og miljøministeren.
Publisert: Publisert:

– Det er ganske uforståelig hvordan regjeringen har sovet i timen, sier stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H).

Tirsdag måtte klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) svare for seg i Stortinget etter en interpellasjoninterpellasjonEn formell forespørsel fra et en stortingsrepresentant til en statsråd om å forklare eller rettferdiggjøre noe. fra Høyre-politikeren.

Der spurte hun blant annet om hva statsråden vil gjøre fremover «for å sikre at Norge ikke må innføre kostbare, nye krav for en bransje med 95 prosent returandel».

– Det er kanskje for sent å påvirke EU direkte, men forordningenforordningenDen mest inngripende formen for rettsakt innen EU. En forordning blir gjeldende i alle medlemslandene uten å måtte vedtas i det enkelte land. Regnes den som EØS-relevant, blir den gjeldende for Norge også. skal inn i norsk rett. Da håper jeg statsråden i alle fall vil forsøke å få den tilpasset til norske forhold.

Les på E24+

Betalt utdannelse: Får 22.000 hver måned mens han studerer

Bakteppet er et nytt regelverk for alle typer emballasje som EU jobber med. I mars kom unionen til politisk enighet om et forslag. Det innebærer krav til aktører som selger drikkevarer:

  • 10 prosent ombruksemballasje i 2030.
  • 40 prosent ombruksemballasje i 2040.

I Norge har man gått helt bort fra ombruk de siste 10–15 årene. I stedet gjenvinnes materialet til produksjon av nye bokser og flasker. Dette er ifølge bransjen en bedre løsning for klima, miljø og pengebok kontra å kjøre flasker frem og tilbake fra butikk for så å vaske dem før gjenbruk.

«Spennende videreutvikling»

I Stortinget tirsdag var klima- og miljøminister Bjelland Eriksen ikke med på Høyres bekymringer. Regjeringen støtter EUs krav, fortalte han.

– Jeg forventer ikke at dette er slutten på det norske pantesystemet, ei heller at vi går mot en veldig krevende og dyr framtid – i utgangspunktet heller det motsatte. Dette er starten på en spennende videreutvikling.

Han påpekte at EUs analyser har vist at kravene vil ha positiv miljøeffekt – for EU som helhet.

– På bakgrunn av det har regjeringen vært positiv.

Men resten av EU panter ikke 95 prosent av alle plastflasker, påpekte Tybring-Gjedde. Hun mener det er urovekkende at regjeringen ikke har prioritert denne saken opp mot EU, slik departementet tidligere har bekreftet overfor E24.

BEKYMRET: Mathilde Tybring-Gjedde mener regjeringen burde jobbet for at Norge skal få unntak fra EUs regler.

– Jeg tror vi rett og slett er uenige om hva som er norske interesser, svarte Bjelland Eriksen.

– Jeg opplever at det Tybring-Gjedde sier, er at vi må legge sirkulærøkonomi til side akkurat i denne saken fordi vi har et system som fungerer relativt godt innenfor våre rammer. Det er jeg direkte uenig i. Jeg mener at vi er nødt til å følge opp ord med reelle tiltak. Ombrukskravene vil bidra til å redusere avfallet vårt, altså akkurat det vi ønsker.

Tybring-Gjedde skjønner lite av statsrådens poeng.

– Vi er for reell sirkulærøkonomi. Dagens ordning er bedre for material- og energibruk. Det er klart at EU-kravene vil ha store konsekvenser for det norske pantesystemet.

Les på E24+

Startet millionbedrift som 25-åring: – Har alltid vært veldig glad i penger

Ny fase

Bjelland Eriksen gjorde i tillegg et poeng ut av Norge ikke er i en særstilling. De andre nordiske landene har også velfungerende pantesystemer.

– Jeg er ikke kjent med at hverken den svenske regjeringen, som har en annen politisk farge enn regjeringen her i Norge, eller den danske regjeringen har utfordret disse ombrukskravene i seg selv.

Det stemmer ikke, ifølge direktør Erlend Vagnild Fuglum i Bryggeriforeningen.

– Det er ikke sikkert at de har ropt så høyt i avisene, og diskusjonene i ministerrådet er ikke offentlige, men jeg vet at særlig Finland og Sverige har jobbet hardt for å ivareta pantesystemene.

Erlend Vagnild Fuglum

Direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

EU kom til politisk enighet i mars. Neste uke skal det etter planen være avstemning i saken. Etter det vil det være rom for minimale justeringer. Dermed er man nå over i en ny fase, sier Fuglum.

– Nå handler det ikke om å påvirke EU-systemet, men å løse hvordan vi kan kvalifisere for unntak, eller hvordan bransjen rent praktisk kan møte kravene. Vi må fortsette å tro at det finnes en løsning som gjør at vi ikke vil ødelegge et system som fungerer veldig bra.

Les også

Polet solgte 1,6 millioner vinflasker med pant

Les også

EUs nye panteregler: – Det ser mørkt ut for Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om