Solgte minileilighet – fikk over 147.000 per kvadratmeter

Eiendomsmegler mener skyhøye kvadratmeterpriser viser et alvorlig underskudd på små leiligheter i Oslo. Nå ber hun byrådet følge opp egne valgløfter.

I løpet av april ble det to ganger satt prisrekord etter leilighetssalg i dette borettslaget i Amtmann Meinichs gate på Sandaker.
Publisert: Publisert:

– Som selger er jeg veldig fornøyd, men jeg føler med alle førstegangskjøpere der ute, sier Nanette Stenbock Riis (29).

Nanette Stenbock Riis (29).

I april solgte hun ettromsleiligheten sin på Sandaker i Oslo for 3.925.000 kroner. Salgssummen tilsvarer en kvadratmeterpris på over 147.000 kroner – flere titall tusen kroner over snittprisen på Frogner i Oslo, som er landets dyreste boligområde.

Riis sier at hun kontaktet megler etter at en annen minileilighet i det samme borettslaget hadde blitt solgt med en kvadratmeterpris på over 140.000 kroner.

– Jeg har fulgt markedet en stund, og så at en nabo solgte med prisrekord i borettslaget. Jeg kastet meg derfor rundt, og kontaktet megleren som solgte naboleiligheten. Sammen kom vi frem til at vi ønsket å få leiligheten ut raskt, da det ikke var så mange sammenlignbare boliger ute, sier Riis.

To uker senere ble leiligheten hennes annonsert på finn.no. Kort tid etter sto det over 200 interesserte på liste.

– Jeg forsøkte å justere mine forventninger for å ikke bli skuffet, men jeg hadde et lite håp om at vi skulle ende over 3,9 millioner, sier Riis.

Les på E24+

Full kamp om boliglånskundene: Dette er renten du burde ha

Mandag la Eiendom Norge frem fasiten for boligprisutviklingen i april. Statistikken viser at boligprisene i Norge hittil i år har økt med 1,2 prosent. Så langt i år har boligprisene steget med 7,2 prosent.

Hadde 90 personer på visning

Det var eiendomsmegler Hege Berg Thomstad i Privatmegleren Soria Moria avdeling Nordpolen som hadde oppdraget med å selge begge de omtalte leilighetene.

Eiendomsmegler Hege Berg Thomstad i Privatmegleren Soria Moria avdeling Nordpolen.

Megleren sier at hun visste på forhånd at de kom til å være populære, særlig den første, som hadde alkove med vindu. Hun ble likevel overrasket over den enorme interessen.

– Det var 90 stykker på visning. Jeg sa til selgeren at det eneste jeg angret på i forbindelse med salget var at jeg ikke monterte en svingdør før visning. Selv sto jeg mesteparten av tiden på gangen, siden det var ikke plass til meg i leiligheten.

– Stort underskudd av småleiligheter

Ni mulige kjøpere kastet seg inn i budrunden og til slutt ble leiligheten solgt for over 3,8 millioner kroner, som tilsvarer en kvadratmeterpris på over 143.000 kroner.

Da megleren like etter gjennomførte salget av Nanette Steenbock Riis’ leilighet, i samme borettslag, fikk hun fire tusenlapper ekstra for hver kvadratmeter.

Eiendomsmegler Hege Berg Thomstad har dette utklippet fra Dagbladet i 2003 liggende på kontoret. Den gang hadde hun blitt intervjuet om «en kvadratmeterpris på svimlende 40.840 kroner» etter salg av en leilighet på Bislett.

– De høye kvadratmeterprisene på disse to leilighetene er et uttrykk for at vi har et marked med et voldsomt underskudd på boliger under 30 kvadratmeter. Det gjelder både her og i resten av sentrumsbydelene, mener Thomstad.

Hun har meglet boliger i det samme strøket siden hun startet egen virksomhet i 1997.

– Priser som dette er ikke hverdagskost i dette området, men hvis jeg skal spå inn i fremtiden, så kan det hende at det er dit vi er på vei. Det bygges altfor lite, sier megleren.

Les på E24+

Boligkrisen i Oslo kan bli verre: – Hva er det de egentlig holder på med?

Mener leilighetsnormen må fjernes

Eiendomsmegleren mener at leilighetsnormen i Oslo, som sier at det ikke skal bygges leiligheter under 35 kvadratmeter i sentrumsbydelene, må skrotes.

– Det er på tide å åpne for å bygge det Oslo har behov for. Når det er et så prekært behov for små leiligheter, og vi ser at det er mange unge som sliter med å komme seg inn på boligmarkedet, mener jeg at leilighetsnormen må skrotes, mener Thomstad.

Før fjorårets kommunevalg lovet Høyre at den omdiskuterte normen skulle fjernes.

– Hvorfor lever den fortsatt, så lang tid etter valgseieren?

– Vi jobber med leilighetsnormen og dette arbeidet krever tid. Vi ser på hvordan vi kan legge til rette for en variert boligsammensetning tilpasset lokale behov. Det som er helt sikkert, er at leilighetsnormen ikke skal brukes over hele byen, slik den i praksis har blitt praktisert, skriver byråd for byutvikling i Oslo, James Stove Lorentzen (H), i en e-post via kommunikasjonsavdelingen.

Byråd for byutvikling i Oslo, James Stove Lorentzen (H), sier at arbeidet med å endre leilighetsnormen i Oslo er tidkrevende.

– Har gitt tydelige føringer

Han sier at byrådet i Hammersborgerklæringen Hammersborgerklæringen Et dokument som beskriver politikken og de viktigste målene for byrådet i Oslo, basert på en avtale mellom partiene som danner byrådet.har lagt tydelige føringer for hvordan de ser for seg bruken av en leilighetsnorm. Det skal kun gjelde i noen utvalgte delbydeler i indre by og med andre leilighetsstørrelser, slik at man tilpasser seg det behovet man ser i befolkningen.

– Oslo trenger mindre og rimeligere leiligheter som single og par uten barn kan kjøpe. Det er denne store gruppen vi nå må fokusere på om vi skal få flere inn i boligmarkedet, skriver Lorentzen.

Nanette Stenbock Riis (29), som selv måtte betale 3,25 millioner kroner for Sandaker-leiligheten sin i 2020, hilser også en endring velkommen.

– Leilighetsnormen må justeres, og det er positivt å høre at den nye byutviklingsbyråden fra Høyre allerede er i gang med det. Jeg har levd godt med 27 kvadratmeter i over 3 år, takket være en god planløsning, sier hun.

Publisert: