Derfor kan svenskene kutte renten – og ikke Norge

Økonomene trekker frem tre grunner for at svenskene kan kutte, imens vi må vente.

Svenskene går i inn i sommeren med rentekutt. I Norge må vi trolig vente litt lenger.
Publisert:

Riksbanken setter ned renten til 3,75 prosent.

Dette er det første rentekuttet i Sverige siden man begynte med hevinger i kjølvannet av koronapandemien.

Her hjemme i Norge kan det derimot drøye en liten stund før styringsrenten kan kuttes.

Ved forrige rentemøte signaliserte Norges Bank en uendret rente «noe lenger enn vi tidligere så for oss».

Les også

Første rentekutt på åtte år i Sverige

Tre grunner

– Hvorfor kan svenskene kutte i renten, mens vi må vente?

– Det er det egentlig tre gode grunner til, sier seniorøkonom i DNB Markets Oddmund Berg.

  • Først sier han at kronesvekkelsen man har sett i Norge har ført til en sterk lønnsvekst. Flere av de viktigste lønnsoppgjørene i Norge har endt med en ramme på 5,2 prosent lønnsvekst.

– Den effekten har man ikke sett i Sverige der de har en toårig lønnsavtale for 2023 og 2024 som egentlig kom før inflasjonen tok seg opp. Så de har lavere lønnsvekst, sier Berg.

  • For det andre trekker han frem at svenskene har hatt en svakere økonomisk utvikling.

Som i Norge er inflasjonsmålet til Riksbanken prisvekst på to prosent over tid. Prisveksten i Sverige har, med unntak av et hopp i januar, roet seg jevnt og trutt det siste året. Prisveksten sett bort fra renteendringer (KPIF) nede på 2,2 prosent. Det er denne den svenske sentralbanken er mest opptatt av.

Svensk økonomi gikk tilbake 0,1 prosent i første kvartal, ifølge statistikkmyndighetenes foreløpige beregninger av brutto nasjonalprodukt (BNP).

Her hjemme i Norge er inflasjonen høy. I mars senket imidlertid prisveksten seg til 3,9 prosent. Det var lavere enn det Norges Bank hadde sett for seg. Ny oppdatering kommer senere denne uken.

  • Til slutt trekker Berg frem at svenskene har lavere offentlige utgifter enn i Norge.

– Norsk økonomi, med full gass i petroleumssektoren og høy offentlig pengebruk, ser langt mer motstandsdyktig ut i møte med høye renter og inflasjon, sier Berg.

Den sesongjusterte arbeidsledigheten i Sverige i mars var hele 8,3 prosent. Det er betydelig høyere enn i Norge.

Les også

Den svenske kronen svekkes etter rentekutt

– Stabiliseres ved målet

– Det her var veldig som vi hadde ventet oss.

Det sier Amanda Sundström, rente- og valutastrateg i Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), til E24 om rentekuttet.

– Vi hadde både ventet at renten skulle senkes og at rentebanen fra mars fortsatt var aktuell. Det er det Riksbanken gjør.

Hun mener den største forskjellen på Sverige og Norge er inflasjonsutsiktene.

– Vi tror inflasjonen vil falle og stabiliseres ved målet (rundt 2 prosent) i løpet av året. Den underliggende inflasjonen er lavere enn i Norge, sier hun.

Tror på ytterligere kutt

Rentesjef i svenske Öhman Fonder, Lars Kristian Feste, sier kuttet vitner om at inflasjonen i Sverige er under kontroll.

– Riksbanken har selvsagt dekning for å senke renten i tråd med en inflasjon på 2,2 prosent og en svakere konjunktur, men har også et uttalt behov for å fremstå som uavhengig av ESBESBDen europeiske sentralbanken., sier Feste.

Han legger til at det nå gjenstår å se hvordan valutamarkedet tolker Riksbankens handlinger.

På lik linje med den norske, har den svenske kronen slitt over tid. Kraftig kronesvekkelse i Norge og Sverige skyldes først og fremst globale forhold, ifølge valutaeksperter.

Den svenske kronen svekket seg etter rentekuttet. Én svensk krone kostet 1,0054 norske kroner før rentekuttet, mens den rett etterpå koster 1,0002 norske kroner – via en liten runde nedenom 0,999 norske kroner.

Valutastrateg i Nordea, Dane Cekov sier Riksbanken trolig prøver å unngå en enda svakere krone ved å legge seg på linje med forventningene om kutt hos den europeiske sentralbanken ESB.

– Dersom den svenske kronen fortsetter å holde seg på den svake siden, ved at ECB utsetter kutt etter juni og Fed ikke kutter renten senere i år, kan det rokke ved planene om flere kutt fra Riksbanken senere i år, sier Cekov i en oppdatering.

Publisert: