Tiktok saksøker USA etter forbudslov

Det kinesiske selskapet mener kravet om enten å selge eller legge ned, bryter med grunnloven.

Illustrasjonfoto fra fasaden a Tiktoks kontor i California.
Publisert:

Saken oppdateres.

Tiktoks kinesiske eierselskap, Bytedance, er også en del av søksmålet, skriver New York Times.

Et fersk lov signert av Joe Biden for knappe to uker siden er årsaken.

Loven innebærer at Tiktok enten må kvitte seg med eieren Bytedance, eller så varsler myndighetene at de vil forby appen. Begrunnelsen er at Tiktok kan være en trussel mot nasjonal sikkerhet.

Ifølge New York Times bryter ned nye loven med USAs første grunnlovstillegg om ytringsfrihet, ved å fjerne en app som millioner av amerikanere bruker for å dele sine syn og kommunisere fritt.

Les på E24+

Kampen om Tiktok

Tiktok hevder at et salg «simpelthen ikke er mulig», i alle fall innen fristen på 270 dager som ble satt av USA.

– For første gang i historien har Kongressen vedtatt en lov som rammer én enkelt navngitt ytringsplattform med et nasjonalt forbud, og nekter enhver amerikaner fra å delta i et unikt online-samfunn med mer enn en milliard mennesker verden rundt, skriver selskapet i rettspapirene, som avisen har fått tilgang til.

Tiktok advarer samtidig om at loven vil ende med at Tiktok stenger ned i USA den 19. januar 2025.

E24 har tirsdag kveld vært i kontakt med Tiktoks norske myndighetskontakt Kjartan Sverdrup Dall-Larsen, som foreløpig ikke har svart på henvendelsen.

Også Wall Street Journal melder om søksmålet tirsdag.

Les også

Biden har signert Tiktok-lov

Bakgrunnen for den nye loven er at mange amerikanske politikere mener Tiktok kan utgjøre en trussel mot nasjonal sikkerhet, på grunn av tilknytningen til Kina.

Man er blant annet bekymret for at Bytedance kan bli presset av kinesiske myndigheter til å utlevere amerikanske brukerdata.

Bytedance eies 20 prosent av kinesiske grunnleggerne og investorer, 60 prosent av globale investorer, mens de ansatte eier de resterende 20 prosentene, ifølge Politico. Tiktok-eieren har hovedkvarteret sitt i Beijing.

Tiktok har hele veien avvist at de er en trussel, og kritisert lovforslaget som nå er vedtatt. De har blant annet vist til ytringsfriheten, og betydningen appen har for både selskaper og brukere.

Allerede da loven ble signert, antydet selskapets toppsjef Shou Zi Chew at de ville gå rettens vei.

– Vær trygg på det, vi skal ingen steder. Fakta og grunnloven er på vår side og vi regner med å vinne igjen, sa toppsjefen i en video etter at Biden signerte, ifølge Reuters.

Videoappen har rundt 170 millioner brukere i USA.

Les på E24+

Slik ble dansevideoer frontlinjen i en ny kald krig

Publisert:

Her kan du lese mer om