IMF om inflasjonen: – Grunn til å være på vakt

IMF synes det meste tyder på en myk landing for verdensøkonomien, men kommer med et tydelig advarsel.

Kristalina Georgieva er sjef for det Det internasjonale pengefondet (IMF).
Publisert: Publisert:

– Til tross for dystre spådommer, er verdensøkonomien fortsatt bemerkelsesverdig motstandsdyktig, med jevn vekst og inflasjon som avtar nesten like raskt som den steg, skriver Det internasjonale pengefondet (IMF) i sin halvårige rapport «World Economic Outlook».

IMF anslår at veksten i verdensøkonomien, som de har anslått til 3,2 prosent i 2023, skal fortsette i samme tempo i både 2024 og 2025.

Prognosene for 2024 er revidert opp med 0,3 prosentpoeng fra prognosen fra oktober i fjor. De fleste indikatorer fortsetter å peke på en myk landing, skriver IMF.

Les på E24+

Rødehavet kan også endre renteplanene

Pengefondet anslår også mindre økonomisk «arrdannelse» fra krisene de siste fire årene, selv om estimatene varierer mellom land.

Pengefondet anslår at det vil bli større problemer for lavinntektsland, der mange fortsatt sliter med å snu trenden fra pandemien og levekostnadskrisene.

Advarer mot mulig prisvekst

IMF trekker frem at motstandsdyktig økonomisk vekst og rask nedgang i inflasjonen tyder på gunstig utvikling i forsyningssituasjonen. Dette inkluderer at energiprissjokket er i ferd med å avta, samt en økning i arbeidsstyrken støttet av sterk innvandring i mange industriland.

– Til tross for denne velkomne utviklingen, gjenstår det mange utfordringer, og avgjørende handlinger er nødvendig, skriver de i rapporten.

IMF venter at global overordnet inflasjon vil falle fra et årlig gjennomsnitt på 6,8 prosent i 2023 til 5,9 prosent i 2024. Deretter venter de at prisveksten avtar til 4,5 prosent i 2025.

Pengefondet skriver at selv om inflasjonstrendene er positive, så er man fremdeles ikke i mål.

– Å få inflasjonen tilbake til målet bør fremdeles være prioriteten, heter det i rapporten.

IMF skriver samtidig at det er noe bekymringsverdig med at tilbakegangen i inflasjonen har stagnert noe siden nyttår.

– Dette kan være et midlertidig tilbakeslag, men det er grunn til å være på vakt.

Krever tilpasset pengepolitikk

IMF understreker at forskjeller i lands inflasjonsnivå tydeliggjør behovet for tilpasset pengepolitikk.

– Den sterke utviklingen i USA de siste årene gjenspeiler robust produktivitet og sysselsettingsvekst, men også sterk etterspørsel i en økonomi som fortsatt er overopphetet. Dette krever en forsiktig og gradvis tilnærming til lettelser fra Federal Reserve, skriver de.

For eurosonen spår IMF en oppgang fra svært lave nivåer, men at veksten vil bli dempet av stram pengepolitikk. Fortsatt høy lønnsvekst og vedvarende tjenesteinflasjon kan forsinke at inflasjonen kan komme tilbake til målet, skriver de.

Kinas økonomi sliter fortsatt med nedgangen i eiendomssektoren.

– Kredittbølger løser seg aldri raskt, og dette er intet unntak. Innenlands etterspørsel vil forbli svak, med mindre sterke tiltak adresserer årsakene, skriver fondet i rapporten.

– Mye mer må gjøres raskt

IMF mener at politikerne fremover bør prioritere tiltak som kan bevare eller forbedre den globale økonomiens motstandskraft.

– Nå som den globale økonomien nærmer seg en myk landing, er prioriteten til sentralbankene på kort sikt å sikre at inflasjonen lander mykt, ved å hverken lette på pengepolitikken for tidlig eller vente for lenge og forårsake at inflasjonsmålene underskrides.

Rapporten nevner også at kunstig intelligens (AI) gir håp om økt produktivitet, men at det er stort potensial for alvorlige forstyrrelser i arbeids- og finansmarkedene.

IMF skriver også at den grønne omstillingen forutsetter betydelige investeringer.

Å kutte utslipp er forenlig med vekst. Selv om aktiviteten har blitt mye mindre utslippsintensiv de siste tiårene, så stiger utslippene fortsatt, skriver pengefondet. For å kutte utslippene ytterligere skriver IMF at det trengs massive investeringer i grønn teknologi, særlig i fremvoksende økonomier og utviklingsland.

– Mye mer må gjøres raskt, slår de fast.

Les også

Krisescenario: – Vil lamme en global økonomi

Les på E24+

Landet investorene ikke kan ignorere

Les også

– Kan bli en dødsspiral for den norske kronen

Publisert: