Prisveksten i eurosonen landet på 2,4 prosent i april

– Fortsatt ingenting som rokker ved planen om å kutte renten i juni, sier sjeføkonom.

«Anti-inflasjon» brukes som slagord for å vise frem priskutt på en dagligvarebutikk i Paris.
Publisert:

Prisveksten i eurosonen var på 2,4 prosent i april, målt mot samme måned i fjor. Det viser foreløpige tall fra EUs statistikkbyrå.

Det er det samme nivået som i mars, og helt i tråd med forventningene, ifølge estimatene Bloomberg har hentet inn.

Kjerneinflasjonen, som ser bort fra mat, energi, alkohol og tobakk, falt samtidig til 2,7 prosent.

Dermed fortsetter den underliggende prisveksten å avta i eurosonen, men nedgangen var mindre enn økonomenes forventningen om en kjerneinflasjon på 2,6 prosent.

Les på E24+

Fem eksperter: Slik ville vi investert 100.000 kroner nå

Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken, trekker frem at kjerneinflasjonen var sterkere enn ventet. Han peker også på at de foreløpige BNP-tallene for eurosonen i første kvartal viste en sterkere økonomisk vekst enn ventet.

– Det siste er jo hyggelig, men kan samtidig bidra til å holde prisveksten mer oppe. Detaljene viser at den positive vekstoverraskelsen var å finne på tvers av de store økonomiene i eurosonen. Dermed ser vi også at renteforventningene i eurosonen er noe opp i dag.

– Mindre sannsynlig at vi får påfølgende rentekutt

Den europeiske sentralbankens (ESB) inflasjonsmål er to prosent, og prisveksten har dermed ikke kommet helt ned dit ESB vil.

Hov tror ikke dagens inflasjonstall endrer på at det trolig kommer et første rentekutt i juni.

– Gitt de klare signalene fra ESB i forkant, er det nok fortsatt ingenting som rokker ved de umiddelbare planene om å kutte renten i juni. Men det er stadig mindre sannsynlig at vi får et påfølgende rentekutt allerede i juli. Og rentemarkedet har fortsatt å tone ned antall rentekutt i år.

Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken.

Renteutviklingen i viktige økonomier som eurosonen og USA er viktig for hva Norges Bank gjør med renten her hjemme.

Hov mener det fortsatt er «tvilsomt at vi får rentekutt fra Norges Bank så tidlig som september». Det var det sentralbanken signaliserte som det mest sannsynlige på forrige Norges Bank-møte i mars.

– Ikke i et klima hvor kutt-forventningene blant handelspartnerne skyves mer ut i tid. Vi gjentar heller budskapet om at vi tidligst får kutt fra Norges Bank i desember.

Stor tro på juni-kutt

På rentemøtet i starten av april, holdt sentralbanken renten uendret på fire prosent. Renten i eurosonen har ligget på dette nivået siden september.

Det er stor tro på at første rentekutt kommer i juni. Markedet priser inn 90 prosent sjanse for dette.

Samtidig er det priset inn i underkant av tre rentekutt fra ESB i løpet av 2024, som er langt mindre enn for noen måneder siden.

I forbindelse med rentemøtet i april uttalte sentralbanksjef Christine Lagarde at «noen» medlemmer i sentralbanken ønsket å kutte renten allerede nå, men at et klart flertall ønsket å avvente.

Publisert: