Joseph E. Stiglitz: Globale valg i skyggen av nyliberalismen

NEW YORK – Populistisk nasjonalisme er på fremmarsj rundt om i verden, noe som ofte gjør at autoritære ledere kommer til makten. Men det var meningen at den nyliberale ortodoksien – mindre stat, skattekutt og deregulering – som grep om seg i Vesten for rundt 40 år siden, skulle styrke demokratiet, ikke svekke det. Hva gikk galt?

  • Joseph E. Stiglitz
    Joseph E. Stiglitz
    Joseph E. Stiglitz har blitt tildelt Nobelprisen i økonomi og er professor ved Columbia University. Han er sjefsøkonom ved Roosevelt Institute og tidligere sjefsøkonom ved Verdensbanken.
Publisert: Publisert:
E24s faste spaltister skriver jevnlig og gir uttrykk for sine egne holdninger.

Deler av svaret er økonomisk: Nyliberalismen leverte rett og slett ikke det den lovet. I USA og andre avanserte økonomier som omfavnet den, var veksten i reell (inflasjonsjustert) inntekt per innbygger mellom 1980 og koronapandemien 40 % lavere enn i de 30 foregående årene. Det som verre er: Inntektene i bunnen og i midten stagnerte i stor grad, mens inntektene helt i toppen økte. Og den tilsiktede svekkelsen av det sosiale sikkerhetsnettet har ført til større finansiell og økonomisk usikkerhet.

Les hele saken med abonnement