Laksegiganten Mowi betaler mindre utbytte etter utfordrende kvartal

Svake resultater i Norge skyldes vintersår og perlesnormaneter, men Mowi-sjefen ser lysere på situasjonen fremover og opprettholder rekordmål.

MILLIARDÆREN John Fredriksen er største eier i Mowi, etterfulgt av den norske staten (Folketrygdfondet).
Publisert:

Lakseoppdretterens inntekter falt til 1,33 milliarder euro1,33 milliarder euro15,6 milliarder kroner med dagens kurs i første kvartal, fra 1,36 milliarder på samme tid året før.

– Første kvartal var biologisk utfordrende for Mowi i Norge på grunn av vintersår og unormalt høye forekomster av perlesnormaneter, samt en svært kald vinter, sier Mowi-sjef Ivan Vindheim.

– Jeg er derfor glad for at situasjonen har bedret seg vesentlig i andre kvartal, tilføyer han.

Les på E24+

Sitter på pengesekken til oppdretterne: – Sjefen for de gode tider

Samtidig foreslås det å betale ut 1,5 kroner per aksje i et kvartalsvis utbytte til eierne, totalt 776 millioner kroner. Forrige kvartal lød utbyttet på 1,9 kroner per aksje.

Det operasjonelle driftsresultatetoperasjonelle driftsresultatetDet selskapet tjener på driften før renter og skatt samt verdijusteringer på fisken i sjøen mht. laksepris, vekt mm. falt til 201 millioner euro (2,35 milliarder kroner) i første kvartal, ifølge en tidligere oppdatering, fra 322 millioner året før.

Opprettholder slaktemål

Slaktevolumet i årets tre første måneder var på 96.500 tonn og står ved slutten av kvartalet med rekordhøy biomassebiomassemengde fisk i sjø. Mowi opprettholder målet om å øke årets slaktevolum til 500.000 tonn, opp fra 475.000 tonn i fjor.

Det tilsvarer en vekst på 5,3 prosent fra i fjor, som nok en gang er vesentlig høyere enn veksten for næringen for øvrig der det kun ventes 1 prosent vekst, bemerker Mowi-sjefen.

Vinterens problemer med perlesnormaneter og vintersår har resultert i at en lavere andel av den norske fisken er av superior-kvalitet. Dette er den beste fisken som får høyest priser. Mowi oppnådde 17 prosent lavere priser enn referanseprisene i markedet for den norske fisken i kvartalet.

– Vi vaksinerer nå også fisken vår i Norge med den nye vintersår- vaksinen, og resultatene er så langt lovende. I lag med andre tiltak vi gjør tror vi derfor på en vesentlig bedre sårsituasjon neste år, sier Vindheim.

Fisk med sår og skader blir klassifisert som produksjonsfisk. Det er den dårligste kvaliteten på laks som går til menneskemat. For å verne om omdømmet til norsk sjømat, er det forbudt å sende slik fisk til utlandet før den er «feilrettet».

En oversikt fra Mattilsynet viser at andelen slik fisk hos Mowi i Norge på det verste var oppe i 48 prosent i år.

Ser lavere kostnader

Som resultat av bedret biologi, lavere fôrpriser og skalaskalahøyere produksjon forventer Mowi lavere produksjonskostnader i andre halvår.

Fremover tror Mowi også på sterke laksepriser.

– Prisene for europeisk laks har vært sterke så langt i år, mens prisene for amerikansk laks har vært svakere. Vi tror prisene for amerikansk laks vil styrke seg etter hvert med i praksis ingen tilbudsvekst i år, og med begrenset tilbudsvekst i årene som kommer, sier Vindheim.

Mowi er verdens største oppdretter av atlantisk laks. Den viktigste oppdrettsregionen er i Norge, men selskapet har også oppdrett i Chile, Canada, Skottland, Irland, Island og på Færøyene.

Utenfor Norge har selskapets andre oppdrettsland levert «sterke biologiske prestasjoner».

– Det er betryggende å se forbedringer i Skottland, samt at vår chilenske operasjon har håndtert El Niño-perioden på en god måte, sier Vindheim.

– Få overraskelser

DNB Markets’ lakseanalytiker Alexander Aukner fant «få overraskelser» i rapporten fra Mowi.

KonsensusKonsensusSnittet av meglerhusenes forventninger for 2024 skal kanskje opp 0–1 prosent på grunn av lavere kostnader i andre halvår, og aksjen kan vel komme til å gjøre noe av det samme, sier han til E24, som en førstereaksjon etter tallene.

Hittil i år har Mowi-aksjen steget rundt 8 prosent. På Oslo Børs verdsettes selskapet til om lag 100 milliarder kroner. Før dagens tall anbefalte de aller fleste analytikerne kjøp av aksjen.

Milliardæren John Fredriksen er største eier i Mowi, etterfulgt av Folketrygdfondet.

Les også

Mowis søksmål om grunnrenteskatten avvises

Publisert: