Skal bruke lakse-selfies og AI for å fange rømlinger

Direktesending av laks på vei hjem for å gyte har blitt en internasjonal seersuksess. Med årets første laks i boks, går startskuddet for ny sesong.

NY AI-APP: Dataene fra laksebildene skal brukes til å utvikle en ny app, som ved bruk av AI skal gjøre det enklere å identifisere rømt oppdrettslaks.
Publisert: Publisert:

Midt i Etneelva i Sunnhordaland i Vestland fylke, har Havforskningsinstituttet (HI) satt opp en fotoboks som laksen må svømme gjennom på sin vei hjem for å gyte. Direktesendingen fra elven finner du her.

Villaks og sjøørret får svømme videre etter kontrollen, slik at ferden mot det HI kaller «vårens vakre kjærlighetseventyr» kan fortsette.

Men for pukkellaks og oppdrettsrømlinger, er det slutt på moroa.

– Disse tar vi ut og avliver, slik at de ikke får gjøre eventyret om til en grøsser, sier Havforskningsinstituttets prosjektleder Øystein Skaala.

DNA-STOPP: Dette er fellen ved feltstasjonen i Etneelva. Den er 40 meter bred, og tvinger fisken til å stoppe for å avlegge DNA- prøve for å få svømme videre. For rømlinger er det kroken på døren her.

Bruker AI til ny app

Per Tommy Fjeldheim leder feltstasjonen i Etneelva. To ganger om dagen, syv dager i uken, er han ansvarlig for at laksefellen blir tømt.

– Når er det mest action?

– Det er spesielt i skumringen og utover kvelden det er størst sjanse for å se laksen, eller i regnvær, sier Fjeldheim.

Datasettet, som inkluderer bilde, DNA og fysiske mål, skal brukes til en ny app. Ved hjelp av kunstig intelligens (AI) skal appen gjøre det lettere å skille mellom vill og tam laks på rømmen. Allerede i høst kan første versjon være klar, håper Fjeldheim.

Når det skjer uhell ved oppdrettsanleggene og fisk bryter seg løs, er det en fordel å kunne fange rømlingene, slik at de ikke blir en trussel for villaksbestanden.

Men det er ikke nødvendigvis så lett. En oppdrettslaks som rømte tidlig i livet kan se ut som en villaks. Og en villaks som har gytt mange ganger, kan ha samme slitasje på finnene som en oppdrettslaks.

Så langt i år er det innrapportert 6.294 rømte oppdrettslaks, med en gjenfangst på 3.672 fisk, ifølge Fiskeridirektoratet. Det hersker imidlertid stor usikkerhet om rømningstallene.

VANSKELIG Å SKILLE: Prosjektet skal gjøre det lettere å skille villaks fra oppdrettsrømlinger. Typisk villakshale til venstre og typisk, slitt halefinne hos oppdrettslaksen til høyre.

Hjemvendt førstedame

Fjeldheim forteller at direktesendingen av laksen minutt for minutt har blitt stor suksess. Rundt 400.000 besøk fra over 18.000 ulike personer i minst 30 land over hele verden ble resultatet i fjor.

Både Fjeldheim og prosjektleder Skaala er begeistret over det globale publikumet.

– Vandringen til laks og sjøørret har fascinert mennesker siden steinalderen. Det å kunne følge denne vandringen direkte er jo spennende, særlig for sportsfiskere og naturinteresserte, uansett hvor de bor, sier Skaalaa.

Onsdag 1. mai ble det endelig lakseaction på feltstasjonen i Etneelva. Da vendte den aller første laksen hjem for sesongen.

Det var en hunnlaks. Foreldrene hennes svømte opp i Etneelva for å gyte i 2019. Året etter ble hun klekket ut i elvegrusen. Deretter gikk laksen ut i havet i 2022. Etter å ha vært ute i to år, ble hjemlengselen for sterk og hun returnerte til elven.

FØRSTEDAMA: Denne hunnlaksen var aller først tilbake i elven i årets lakseløp.
Publisert: