Bekymringer rundt vindkraftprosess: – Helt naturlig

Tross bekymringer knyttet til samiske interesser, mener NVE de har lagt opp til en god prosess når 26 kraftprosjekter skal vurderes i Finnmark i ukene fremover.

Vindturbiner i Havøygavlen vindpark utenfor Havøysund i Måsøy kommune, mellom Hammerfest og Nordkapp. Vindkraftverket er verdens nordligste. 
Publisert: Publisert:

Torsdag forrige uke ble det kjent at totalt 25 vindkraftprosjekter og én utvidelse av et vannkraftverk i Finnmark er meldt inn til NVE som en del av regjeringens kraft- og industriløftet i fylket.

Samme dag som nyheten kom, holdt NVE informasjonsmøte om prosjektene. Da fikk NVEs direktør for energi- og konsesjonsavdelingen Inga Nordberg en lang rekke spørsmål om hensynet til samiske interesser.

Spørsmålsstillerne var blant annet bekymret for om samiske rettighetshavere får nok tid på seg til å svare i høringsrundene, og om NVE har tilstrekkelig med samisk kompetanse.

Nordberg sier NVE var forberedt på at det skulle komme mange slike spørsmål.

– Kraftutbygginger har konsekvenser for alle som berøres, og i et møte om konsesjonsbehandling i Finnmark er det helt naturlig at det kommer mange spørsmål knyttet til samiske interesser, skriver hun i en e-post til E24.

Les på E24+

Havvind i Nordsjøen: Vindmøller dobbelt så høye som Oslo Plaza

– Krevende

Bekymringene kommer ikke ut av det blå. Sametinget sier de gjentatte ganger har tatt opp at samiske rettighetshavere må settes i stand til reelt å kunne delta i beslutningsprosesser, men uten at det har kommet et svar fra regjeringen.

Før jul lanserte regjeringen en tiltakspakke for reindrift og energi som blant annet skulle styrke reindriftens kapasitet til å delta i prosesser.

Målet med tiltakspakken var å ivareta hensynet til både reindrift og utbygging av kraft og nett, ifølge regjeringen.

Men den inneholdt kun ett tiltak, sier politisk rådgiver Sandra Márjá West.

Sandra Márjá West

Politisk rådgiver ved Sametinget

– Vi er opptatt av at samiske rettighetshavere har kapasitet til å delta i prosessene, sier West.

Samiske rettighetshavere omfatter mer enn reindriftsutøvere, som fastboende, andre beitenæringer, utmarksutøvere og sjøsamer.

– Det er krevende å delta i slike dialoger, og dette er folk som har jobber de skal skjøtte, så å ha prosessene gående ved siden av gir en tilleggsbelastning, sier West.

Les også

Stoppet opp i tre år: Derfor er det konflikt mellom vindkraft og reindrift

Sametingets reaksjon på antallet innmeldte vindkraftprosjekter er at mengden er urealistisk.

– Regjeringen har gjennom vedtaket om å elektrifisere Melkøya og sin Kraftpakke skapt en febrilsk Klondyke-stemning
hos mange, sa sametingspresident Silje Karine Muotka i en pressemelding torsdag.

– Det er stort behov for å vurdere realismen i at det er så mange nye prosjekter
som meldes inn, sa hun.

– Vet at særlig reindriften har det travelt

NVE-direktør Inga Nordberg mener NVE har lagt opp til en prosess som ivaretar samiske interesser godt.

– I vinter hadde vi bred kontakt med ulike berørte parter i Finnmark, inkludert reindriften og andre samiske interesser, for å få innspill til hvordan i skulle gjennomføre konsesjonsbehandlingen. Disse innspillene har vært viktige for hvordan vi har lagt opp prosessen, skriver Nordberg i en e-post.

En viktig grunn til at NVE ønsker å redusere antall meldinger før de sendes på høring er å redusere arbeidsbelastningen på høringspartene, forklarer hun.

Inga Nordberg

Direktør for energi- og konsesjonsavdelingen, NVE

– Forholdet til reindriften er også et av kriteriene vi skal bruke til å prioritere mellom meldingene vi nå har mottatt, skriver Nordberg.

Ifølge henne legger NVE vekt på at reindriften og andre samiske interesser skal ha god anledning til å uttale seg.

– Vi vet at særlig reindriften har det veldig travelt deler av året, skriver Nordberg.

– Rent praktisk gjør vi dette bl.a. ved å sørge for at høringsperioden overlapper med tider på året da de har det mindre travelt, ved å tilby konsultasjoner (fysisk, der vi reiser til dem), og ved å sørge for at den viktigste informasjonen formidles på samisk, enten skriftlig eller via tolk. Vi er også åpne for andre forslag til måter å legge til rette for god dialog, skriver hun.  

Sendes på høring til høsten

19 av 25 vindkraftprosjektene som nå er meldt inn skriver at de har tatt konkret initiativ til dialog med reindriften, mens 14 av prosjektene har faktisk hatt slik dialog, ifølge Europower, som har gjort en gjennomgang av prosjektene.

Altså har litt over 40 prosent av prosjektene ikke hatt noen konkret dialog med reindriftsnæringen før de sendte inn prosjektmelding.

Les også

Over 2.700 innspill til omstridte EU-regler

Kraft- og industriløftet i Finnmark innebærer at NVE vil prioritere behandling av saker som gjelder ny kraftproduksjon og nytt kraftverk i fylket. NVE skal nå behandle disse prosjektene samlet og sile ut dem som det ikke blir aktuelt å gi konsesjon til.

I tillegg til medvirkning fra reindriften vil NVE prioritere prosjektene ut fra blant annet kommunenes planbehandling og samsvar med fylkeskommunal plan og annet tilgjengelig kunnskapsgrunnlag. NVEs generelle prioriteringskriterier som benyttes i konsesjonsbehandling vil også gjøres gjeldende, i tillegg til hensynet til forsvarsinteresser og kraftsystemet.

I juni vil NVE legge frem en oversikt over hvilke prosjekter som blir med videre i prosessen. Prosjektene vil sendes på samlet høring tidlig i høst.

Publisert:

Her kan du lese mer om