Tapte havvind-kamp: – Vi gikk jo inn for å vinne

Equinor ga tapt for Ventyr i Norges første havvind-auksjon, men Equinor-sjef Anders Opedal understreker at lønnsomhet er viktigst. – Vi er disiplinerte.

Equinor-sjef Anders Opedal under denne ukens kvartalspresentasjon.
Publisert: Publisert:

I mars holdt Norge sin første auksjon om å bygge ut et storskala vindkraftverk på norsk sokkel.

Equinor deltok i auksjonen, men måtte gi tapt for Ventyr, som eies av japanske Jera gjennom Parkwind, samt selskapet Ingka, som driver mange av Ikeas butikker.

Dette er ikke første gang at Equinor kommer ut av en havvindauksjon uten arealer. Under Equinors kvartalspresentasjon torsdag spurte E24 hvorfor Equinor er så forsiktige med budene.

– Vi har sagt veldig tydelig at vi skal bygge opp en lønnsom fornybardivisjon. Det har vi sagt over tid, og vi har vist i praksis at det er akkurat det vi gjør, sier Equinor-sjef Anders Opedal.

– Vi er disiplinerte.

Han mener at auksjonsformen er skapt for at man «skal bli litt engasjert og by», men at Equinor har god oversikt over kostnader og fremtidige inntekter, og setter en klar grense for seg selv.

– Så bestemmer vi oss for et bud som vil skape god lønnsom virksomhet hvis vi vinner. Og så står vi der, selv om det ofte kan være fristende å gjøre noe annet. Vi er disiplinerte og står der, sier Opedal.

Les på E24+

Equinors grønne håp: – Blir en stor og viktig butikk

– Gikk jo inn for å vinne

– Er det et nederlag at Equinor ikke er med på å bane vei for havvind på norsk sokkel i den første auksjonen?

– Vi gikk jo inn for å vinne. Nå får vi bare gratulere dem som tok dette. Så får vi jobbe videre, sier han.

– Det er mange muligheter, norsk sokkel er satsingsområde, både på olje og gass og havvind. Jeg er ganske sikker på, med den gode organisasjonen jeg har, at dette skal vi få til, sier Opedal.

– Har det spilt inn at Equinors grønne planer ble møtt med skepsis på kapitalmarkedsdagen?

– Vi har vært veldig konsistente. Når det gjelder olje og gass sa vi i 2021 at vi skulle bore 20–30 letebrønner, og vi sa i år at det er det som er tallet. Vi sa at vi skal bygge en lønnsom fornybarvirksomhet, og det er akkurat det vi gjør. Vi er kapitaldisiplinerte, som vi har sagt hele tiden, sier Opedal.

– Så vi følger den planen vi har, og så må vi ta inn over oss at det er økte kostnader og økt konkurranse, og finne vår vei slik at vi kan levere energi som verden trenger samtidig som vi bygger opp nye, lønnsomme verdikjeder.

Equinor-sjef Anders Opedal og finansdirektør Torgrim Reitan (stående) under denne ukens kvartalspresentasjon på Fornebu utenfor Oslo.
Les også

Equinor lover stabil olje- og gassproduksjon

Satser videre

Selv om Equinor ikke har ønsket å bla opp nok til å vinne noen av de dyreste arealene, har selskapet en rekke havvindprosjekter i sin portefølje:

En femtedel av Equinors investeringer gikk i fjor til fornybar energi og lavkarbonsatsinger. Dette skal økes til halvparten av investeringene innen 2030, inkludert lånefinansiering.

Kritikken har gått på at lønnsomheten er bedre i olje og gass. Hvis oljeprisen holder seg på 75 dollar fatet, venter Equinor at nye oljeprosjekter de neste ti årene i snitt vil gi en avkastning på 30 prosent.

For fornybar har selskapets mål om en avkastning på 4–8 prosent.

Equinor venter likevel å dra inn over 20 milliarder i kontanter årlig fra fornybar energi alene fra 2030, og mener dette kan bli en «betydelig butikk» for selskapet.

– Realiteten per i dag er at olje og gass er mye mer lønnsomt. Men det er ikke å sammenligne epler og epler, for risikoprofilen er veldig forskjellig, sa Equinors fornybarsjef Pål Eitrheim til E24 tidligere i år.

Dette er Equinors britiske havvindanlegg Dudgeon.
Les også

Politiske løfter om mye europeisk havvind innen 2030 kan bli nær umulige å innfri

– Noe vi er kjent med

Den siste tiden har det vært bekymringer i havvindbransjen. Økte kostnader og kapasitetsutfordringer som gir lange leveringstider kan potensielt true Europas havvind-mål.

– Det har vært flaskehalser i leveranser av turbiner og kabler. Kan det true de store ambisjonene vi ser i mange land?

– Utfordringer i leverandørkjeder er noe vi er kjent med. Jeg har jobbet 32 år i denne businessen, og det er alltid svingninger, sier Opedal.

– Det kan bety at ting kan gå saktere, men noen ganger også litt fortere. Vi må bare passe på at vi er synkronisert med markedene og kostnadsnivået.

Equinor og tidligere Statoil er ikke ukjent med utfordringer i leverandørkjedene. Etter en boom fra 2011 til 2014 var kostnadene så høye at selskapet var avhengig av en oljepris på 100 dollar fatet.

Etter hvert gjorde en rekke sparegrep at selskapet bare var avhengig av en pris på 50 dollar fatet.

Les også

Equinor vant ikke frem i havvindauksjoner: – Vi ser høy betalingsvilje

Les også

Equinor om havvind i USA: – Skal jobbe til krampa tar oss

Les også

Ventyr vant havvindauksjonen

Publisert:

Her kan du lese mer om