Kritiserer Støre for EU-nøling: – Høres ut som en senterpartist

Det er full krangel om nye EU-regler etter at unionens energileder truet Norge med sanksjoner. Statsministeren vil ikke akseptere EUs frist.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Vandrehallen på Stortinget onsdag.
Publisert:

– Jeg har aldri hørt Støre være så offensiv mot EU-politikk noensinne. Han høres ut som en senterpartist, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) til E24.

Han utfordret statsminister Jonas Gahr Støre på hva som var problemet med EUs nye regler om fornybar energi i Stortingets spørretime onsdag.

Statsministeren svarte ikke direkte på spørsmålet.

Bakgrunnen for krangelen er at EU har lagt press på Norge for å godkjenne nye EU-regler på energiområdet med en frist på bare fem måneder. Dette vil ikke statsministeren godta.

– Det er ingen som setter frister med dato for oss, sier Støre til E24.

I intervjuet med E24 siterer statsministeren også den kjente humorfiguren «Skremmer’n». Hva han sa kan du se lenger nede i saken.

Ulike syn i regjeringen

Utenriksminister Espen Barth Eide har sagt at regjeringen vil jobbe for å innføre EUs krav, mens parlamentarisk leder i Sp Marit Arnstad har sagt at hun ikke vil forholde seg til fristen.

– Her sitter statsministeren som gissel i sin egen regjering, sier Rotevatn.

Norge henger etter med å implementere EUs direktiverdirektiveret direktiv er et sett med regler fra EU. I mars kom unionens energikommissær Kadri Simson med en streng beskjed: Norge har fem måneder på seg til å innføre direktivene. Hvis ikke, så blir det straffesanksjoner.

– Det er ingenting i EØS-avtalen som gir den ene parten anledning til å sette en datofrist. Vi er forpliktet til å gjennomføre det som er relevant for EØS-avtalen, og gjøre det uten unødig forsinkelse. Oppstår det problemer, så skal vi løse det gjennom samtaler og forhandlinger, sier Støre.

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) utfordret onsdag statsministeren rundt innføringen av omstridte nye EU-regler om energi.
Les også

Over 2.700 innspill til omstridte EU-regler

Frykter for norsk næringsliv

Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H) mener at videre utsettelser av EUs direktiver kan gå utover norsk næringsliv.

– Jeg frykter jo først og fremst konsekvenser for næringslivet, som får helt ulike regler og rammevilkår enn det europeiske markedet og sammenlignet med andre land, sier Tybring-Gjedde.

– Det har en påvirkning på norske arbeidsplasser.

Hun påpeker at Norge styrer mot et kraftunderskudd.

– Da skulle man jo tro at man ville bli inspirert av EU, som snarere tvert imot vil øke fornybarandelen.

– Men hva tenker dere egentlig om truslene fra EU da? Er det greit?

Jeg kan ikke huske noe lignende. Og det må rett og slett bety at EU nå sier nok er nok, sier Tybring-Gjedde.

– Det Støre sa i spørretimen nå var at EØS-samarbeidet er en buffé hvor man velger ut det som er spiselig for Senterpartiet. Og det forstår jeg ikke er greit for EU, sier hun videre.

Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H).

Rotevatn mener at EU ikke kan tvinge Norge til å bygge vindkraft eller kraftkabler, selv om noen tror det.

– Det er jo overhodet ikke tilfellet. Det er Norge som bestemmer hvor det skal bygges kraftproduksjon og om det skal bygges kabler til utlandet. Dette handler om å sette mål. Det bør overhodet ikke være vanskelig, sier han.

Forslaget til nytt fornybardirektiv er nå på høring. Ifølge en opptelling utført av E24 den 15. april uttrykte 601 av totalt 1700 privatpersoner bekymring rundt mer vindkraftutbygging i Norge.

Denne høringen gjelder en oppdatert versjon av fornybardirektivet, ikke det opprinnelige direktivet som Norge ennå ikke har innført.

– Tar noe tid

Til E24 sier statsministeren at det ikke nødvendigvis er vanskelig å innføre EUs direktiver, men at de er omfattende.

– Det griper inn i mange av våre prosedyrer for å styre vårt energisystem, som skiller seg fra alle land i Europa, sier Støre.

Støre understreker at regjeringen i prinsippet er interessert i et mest mulig likt regelverk som EU.

– Et direktiv er jo ikke én regel som man skal innføre på én bestemt måte, sier han.

– Det tar noe tid, og derfor så tar vi det skritt for skritt.

– Er det Senterpartiet som skal styre denne prosessen?

– Nei, det er det ikke. Men jeg har respekt for at det i regjeringen er ulike syn i utgangspunktet knyttet til dette, sier Støre.

– Blir ikke så fornærmet

– Du får kritikk for å høres ut som en senterpartipolitiker. Er det noe du kjenner deg igjen i?

– Vi samarbeider godt i regjering, så jeg blir ikke så fornærmet hvis noen sier det. Men jeg er leder i Arbeiderpartiet, sier Støre.

Jonas Gahr Støre tok over for Jens Stoltenberg som leder for Ap i 2014.

Statsministeren viser til en gammel TV-serie for å vise at han ikke lar seg skremme av EUs press.

– Jeg spør som Otto Jespersen, «vart du skremt?», og jeg var ikke skremt, sier Støre.

Trond Kirkvaag i rollen som Skræmmer’n.

Her må E24 bemerke at det ikke var Otto Jespersen som brukte uttrykket «vart du skremt?». Det var Trond Kirkvaag som spilte «Skræmmern'n», først i humorserien Trotto Libre sammen med Otto Jespersen.

Publisert: