RWE sikrer Aibel-kapasitet: – Solid avtale for oss

Tyske RWE sikrer kapasitet hos norske Aibel til tre havvindplattformer gjennom en rammeavtale. – Svært stor kontrakt for oss, sier Aibel-sjef Mads Andersen.

Dette bildet fra Aibel i Haugesund er fra februar i år. Da lå havvindplattformer til det britiske Doggerbank-prosjektet og tyske Dolwin epsilon ved verftet sammen med plattformen til Shells britiske olje- og gassfelt Penguins.
Publisert: Publisert:

Det tyske energiselskapet RWE inngår en rammeavtale med Aibel og Hitachi Energy om mulige leveranser av tre plattformer, opplyser Aibel til E24.

Gjennom rammeavtalen reserverer RWE ingeniør- og produksjonskapasitet hos Aibel til tre store prosjekter.

Omformerplattformer trengs for å kunne overføre strøm fra havvind til fastlandet.

– Dette er en solid avtale for oss, og vi er veldig fornøyde, sier Aibel-sjef Mads Andersen til E24.

– Hva er verdien på denne avtalen?

– Vi har ikke oppgitt noe tall, men det er jo snakk om milliardprosjekter. RWE har heller ikke oppgitt hvilke utbygginger det er snakk om. Men dette er en svært stor kontrakt for oss, sier Andersen.

Han understreker at avtalen så langt ikke er en konkret bestilling.

– Foreløpig er dette en reservasjon. Disse plattformene blir først bokført i ordrereserven vår når de kommersielle kontraktene er inngått, sier han.

– Ser en endring

Det norske leverandørselskapet bygger for tiden både olje- og gassplattformer og store omformerplattformer til havvindbransjen. I tillegg jobber Aibel med elektrifisering av olje- og gassanlegg.

Aibel er eid 50 prosent av Andresen-familiens investeringsselskap Ferd, 32 prosent av svenske Ratos og 18 prosent av Sjätte AP-fonden.

Konsernsjefen i Aibel mener rammekontrakten med RWE representerer noe nytt i bransjen. Havvindindustrien har opplevd utfordringer i det siste, og flere selskaper har skrevet ned verdier og skrinlagt prosjekter.

– Vi ser en endring de siste tre til fem årene. Fra å by i knivskarp konkurranse og ikke vite helt hvordan utfallet ville bli, inngår vi nå partnerskapsmodeller. Markedet har endret seg, sier Andersen.

– Det har vært litt bråstopp i markedet, men nå ser det ut til å etablere seg nye typer samarbeidsavtaler. Dette kan være begynnelsen på en ny trend.

RWE oppgir i en melding at selskapet er avhengig av å ha tilgjengelig kapasitet til å kunne realisere sine havvindplaner.

– Gitt den utfordrende markedssituasjonen, er denne typen avtaler akkurat det vi trenger for å lykkes, sier Sven Utermöhlen, direktør i RWE Offshore Wind ifølge meldingen.

Dette bildet er fra signeringen av rammeavtalen mellom tyske RWE, Aibel og Hitachi Energy.

Har levert en rekke plattformer

Andersen forteller at rammeavtalen gjelder plattformer etter Aibel og Hitachis lean-konsept, som første gang ble solgt inn på det britiske Doggerbank-prosjektet.

– Der har vi nå levert to plattformer, og den tredje er nå på vei fra Thailand. Vi har også to slike plattformer under levering til Ørsted og Hornsea III-prosjektet, sier Andersen.

– Da er vi totalt oppe i nummer seks, syv og åtte av lean-konseptet, sier han.

I tillegg kommer to andre og større plattformer bygget for TenneT, nemlig Dolwin beta og Dolwin epsilon.

– Aibel har erfaring fra flere slike prosjekter nå, hva betyr det for å få nye kontrakter?

– Jeg tror vel at siden Doggerbank er levert på kost og tid gjennom covid-perioden, og Hornsea også er godt i gang, så tror jeg vi har bevist at leveransemodellen både internt i Aibel og sammen med Hitachi har fungert godt, sier Andersen.

– Hvordan har det gått med Doggerbank-plattformene?

– Doggerbank C er på vei fra Thailand, Doggerbank B er nå på plass, og Doggerbank A har vært i drift en tid. Vi bygger stålet på disse plattformene i Thailand og ferdigstiller dem i Haugesund, sier han.

Dolwin epsilon ligger fortsatt ved verftet i Haugesund, men skal til Tyskland senere i år.

– Den skal seile etter sommeren, sier Andersen.

Både fossilt og grønt

Aibel jobber både med fornybarprosjekter, olje og gass samt elektrifisering av olje- og gassanlegg.

– Munin er det største prosjektet vårt innen olje og gass nå. Elektrifisering og nytt tog på Hammerfest LNG er også et stort prosjekt for oss, med en kontraktsverdi på åtte milliarder, sier Andersen.

– Oppgradering av gasskompresjon og elektrifisering av Oseberg er en annen stor jobb for oss. Når Oseberg går ut av Nordsjøhallen, så kommer Munin inn, sier han.

Munin er en ubemannet prosessplattform som skal brukes på Yggdrasil-feltet. Dette Aker BP-feltet til 115 milliarder kroner blir den største investeringen på norsk sokkel på lenge.

– Der har vi kappet det første stålet. Deler av plattformen bygges i Thailand, mens prosessanlegget bygges i Haugesund, sier Andersen.

Selskapet jobber også med Penguins-plattformen for Shell. Dette er en rund olje- og gassplattform av samme type som brukes på Goliat-feltet i Barentshavet.

– Den skal også ut til sommeren. Det er en olje- og gassplattform etter Sevan-design. Den skal ligge øst for Shetland og produsere rundt 45.000 fat per dag. Et svært kjærkomment tilskudd til britisk sokkel, sier Andersen.

Les også

Varsler nye planer for norsk leverandørkjempe: Vil ta Aibel på børs

Publisert:

Her kan du lese mer om