Bygger hydrogenskip i Norge

Myklebust verft skal bygge to av verdens største hydrogenskip til fergestrekningen Bodø-Moskenes. – Stort løft for det norske teknologi- og verftsmiljøet, sier Torghatten-sjef.

Myklebust verft i Møre og Romsdal skal bygge verdens største hydrogenferger for Torghatten. De skal trafikkere strekningen mellom Bodø og Moskenes i Lofoten.
Publisert: Publisert:

De nye skipene står sentralt i regjeringens satsing på hydrogenferger.

Statens vegvesen signerte nylig kontrakt med Torghatten Nord til en verdi på 4,9 milliarder kroner. Torghatten skal drive hydrogenferger på strekningen mellom Bodø og Moskenes i Lofoten.

Administrerende direktør Marius Hansen i Torghatten Nord.

Det var i 2020 at regjeringen varslet at et av Norges lengste fergesamband, Bodø-Moskenes, skulle drives med hydrogenferger.

Nå har Torghatten Nord valgt Myklebust Verft i Gursken i Møre og Romsdal til å bygge to hydrogenferger. De blir 117 meter lange og skal kunne frakte 120 biler.

– Jeg er stolt av at vi får det til i Norge, fordi dette er et stort løft for det norske teknologi- og verftsmiljøet, sier administrerende direktør Marius Hansen i Torghatten Nord i en pressemelding.

Verftet i Gursken skal levere fergene innen 2026, og er fornøyde med oppdraget.

– Det blir spennende å levere noe ingen har gjort før oss, sier administrerende direktør Leiv Sindre Muren ved Myklebust Verft.

– Avtalen viser at norske skipsverft er konkurransedyktige, sier samferdselsminister John-Ivar Nygård ifølge meldingen.

Slik illustreres de nye fergene som Torghatten Nord har bestilt fra Myklebust Verft i Gursken i Møre og Romsdal.
Les også

Jubler for hydrogenferge i Lofoten: – Vil bli lagt merke til

Skal produsere hydrogenet lokalt

Det finnes ingen større hydrogenprodusenter i Norge i dag. Torghatten Nord vil bli en stor innkjøper og legge til rette for utbygging av slik produksjon, påpeker selskapet.

Administrerende direktør Leiv Sindre Muren ved Myklebust Verft.

For å kunne drive skipene er Torghatten avhengig av betydelige mengder hydrogen. Dette skal produseres hos GreenH, som planlegger et lokalt produksjonsanlegg på Langstranda i Bodø.

Dette anlegget skal etter planen koste én milliard kroner og være i drift fra 2025. Kapasiteten er planlagt til 6–10 tonn hydrogen per dag, og anlegget kan ifølge GreenH gi 10–30 jobber lokalt. GreenH har oppgitt det årlige kraftforbruket til rundt 0,22 terawattimer (TWh), ifølge Montel.

Det er omtrent 80 kilometer i luftlinje mellom Bodø og Moskenes, og det er ifølge Torghatten ikke tidligere drevet passasjertrafikk med hydrogenskip over slike avstander.

– Det er ingen andre maritime hydrogenprosjekter internasjonalt som er i nærheten av skalaen og ambisjonene i dette prosjektet, sier Hansen.

Et nytt konsept stiller ifølge Torghatten krav både til design, sikkerhetssystemer, hydrogenproduksjon og bygging av skipene.

– Det har vært spesielt krevende å få dette på plass i et marked preget av krig og usikkerhet i Europa, sier han.

Skipskonseptet er utviklet av The Norwegian Ship Design Company i Førde.

Les også

Statens vegvesen inngår milliardkontrakt for drift av hydrogenferjer til Lofoten

Kan gå på diesel

Skipene skal utstyres med brenselceller på 6,4 megawatt per fartøy. De skal drives hydrogen-elektrisk, men med mulighet for diesel-elektrisk fremdrift som sekundærmodus. Disse kan også kombineres, slik at skipene går både på diesel og hydrogen.

Kravet i kontrakten fra Statens Vegvesen er at anlegget skal drives 85 prosent på hydrogen fra brenselceller, og Torghatten regner med en drift på rundt 90 prosent hydrogen.

Hydrogenet skal lagres i komprimert form.

I samarbeid med selskapet Hyex har Torghatten gjort sikkerhetsanalyser, og målet er at fergene skal være like sikre som dieseldrevne ferger.

Publisert: