Nytt Equinor-samarbeid: Håper å modne frem Wisting og Bay du Nord

Equinor inngår samarbeid med flere oljeleverandører rundt to utsatte utbygginger. – Jobber hardt for å modne prosjektene Wisting og Bay du Nord, sier Equinors prosjektdirektør Trond Bokn.

Trond Bokn er direktør for prosjektutvikling i Equinor.
Publisert: Publisert:

Equinor inngår samarbeid med Subsea 7 og Subsea Integration Alliance. Sistnevnte inkluderer både Subsea 7 og selskapet OneSubsea, som er dannet av Aker Solutions og Schlumbergers subseavirksomhet.

Avtalen ble underskrevet i Stavanger torsdag, og ifølge meldinger fra selskapene er dette en ny type samarbeid. De skal dele informasjon tidligere og samarbeide med håp om å få lønnsomhet i de utsatte prosjektene.

I 2022 utsatte Equinor prosjektet Wisting i Barentshavet til 2026. I fjor utsatte selskapet Bay du Nord-prosjektet utenfor Canada med tre år.

Ifølge en melding fra Subsea 7 baner avtalen vei for eksklusivt samarbeid om tidlige konseptstudier for feltene. Hvis det blir gitt avtaler om ingeniørarbeid og utbygging (EPCI-kontrakter) av disse feltene senere, vil disse gå direkte til denne alliansen, ifølge meldingene.

– Equinor jobber hardt for å forbedre og modne prosjektene Wisting og Bay du Nord, sier prosjektdirektør Trond Bokn i Equinor ifølge meldingen.

– Det å velge leverandør på dette tidlige stadiet er en ny måte å gå frem i prosjektutviklingen for oss, og et tegn på tilliten til Subsea Integration Alliance. Vi ser frem til å utvikle konseptene sammen, i en prosess med full synlighet rundt lønnsomheten og felles innsats for å gjøre det mulig å vedta prosjektene, sier han.

Les også

Equinor om Wisting-feltet: – En utsettelse, ikke en skrinlegging

Store kostnader på Wisting

Da Equinor utsatte Wisting-prosjektet var investeringen anslått til 104 milliarder kroner. Det var en kraftig økning fra et anslag i november 2021, som var i størrelsesorden 60-75 milliarder kroner, ifølge Equinor.

Det var en totalvurdering som førte til utsettelsen, opplyste Geir Tungesvik som er konserndirektør for prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor.

– Det skyldes det markedet vi står midt i, med en krevende leverandørsituasjon som konsekvens av Ukraina-krigen og følgene av den, sa Tungesvik til E24 i 2022.

– Vi ser økt inflasjon og økte kostnader i hele verdikjeden. Markedene gir oss kapasitetsutfordringer og flaskehalser som gjør det utfordrende for både norske og utenlandske leverandører.

Les også

Wisting-avgjørelse utsettes: – Beslutningen er krevende

Satset på kostnadskutt

Bay du Nord er et betydelig oljeprosjekt utenfor Newfoundland i Canada, og ble også utsatt på grunn av krevende markedsforhold og høye kostnader.

– Vi skal bruke denne utsettelsen til å arbeide aktivt med å modne Bay du Nord til å bli en vellykket utbygging, sa Tore Løseth, sjef for Canada i Equinor, i fjor sommer.

Pressetalsperson Ola Morten Aaanestad sa i fjor til E24 at prosjektet ikke var lagt i skuffen, men at Equinor ville bruke mer tid sammen med partner BP for å gjøre prosjektet mer robust.

– Vi håper det er mulig å gjøre kostnadskutt og forbedringer før vi tar en investeringsbeslutning. Vi gjorde det samme med Johan Castberg-prosjektet i Barentshavet for noen år siden, som ble et veldig mye bedre prosjekt før vi tok investeringsbeslutning, sa Aanestad i fjor.

Les også

Equinor utsetter oljeprosjekt i Canada med tre år

Les også

Aker Solutions og Schlumberger slår sammen subsea-avdelingene

Publisert:

Her kan du lese mer om