Tar grep etter klimadom: Endrer behandlingen av oljesaker

Energidepartementet tar grep i saksbehandlingen av olje- og gassfelt. Det skjer etter at Oslo Tingrett slo fast at det ikke var gjort gode nok vurderinger av klimautslippene.

Energiminister Terje Aasland (Ap) varsler endringer i saksbehandlingen rundt olje- og gassutbygginger. Det skjer i kjølvannet av en klimadom i Oslo Tingrett.
Publisert:

Tidligere i år vant Greenpeace og Natur og ungdom en sak mot staten i Oslo Tingrett.

Retten mente at staten hadde gjort feil i saksbehandlingen av feltene Yggdrasil, Breidablikk og Tyrving, fordi det ikke var gjennomført konsekvensutredning av forbrenningsutslippene fra disse feltene.

Staten er uenig i konklusjonen og har anket saken, men tidligere i år lovet energiminister Terje Aasland (Ap) å justere saksbehandlingen for å skape ro rundt olje- og gasspolitikken.

Nå kommer departementet med forslag til endringer i reglene for hvordan utbyggingsplaner (PUD) og anleggsplaner (PAD) skal behandles i byråkratiet.

– Vi skal fortsatt ha olje- og gassproduksjon på norsk kontinentalsokkel. Da er det viktig å sikre størst mulig tillit til saksbehandlingen i departementet, sier energiminister Terje Aasland i en melding.

– Jeg er opptatt av at vi skal ha gode, inkluderende prosesser også rundt vurderinger av forbrenningsutslipp, og derfor ber vi nå om innspill til det arbeidet som skal gjøres, sier han.

Selskapene på norsk sokkel gjør vurderinger av en rekke utslipp i utbyggingsplanene de leverer. Men Oslo tingrett mente at flere slike utredninger var mangelfulle når det gjelder utslippene fra kundenes forbrenning av oljen og gassen. Det meste av norsk olje og gass selges til ulike land i Europa og forbrennes der.

Les også

Vant klimarettssak mot staten

På høring til juni

Aaslands justering gjør at de som vil bygge ut nye olje- og gassfelt i Norge må beskrive forbrenningsutslipp og eventuelle effekter disse utslippene vil ha på miljøet i Norge.

Blant endringene som foreslås er å ta inn følgende avsnitt i veilederen for behandling av PUD og PAD:

«Globale forbrenningsutslipp av olje og gass utvunnet fra en utbygging samt eventuelle effekter av slike forbrenningsutslipp på miljøet i Norge, bør beskrives».

Forslaget sendes nå på høring, med frist 13. juni.

Les også

Staten anker oljedom

Greenpeace: – Helt åpenbart

– Vi ønsker staten velkommen etter, sier Greenpeace-leder Frode Pleym.

– Dette viser at vi har hatt rett hele tiden. Staten gjør nå endelig det de burde gjort for lenge siden. Det er helt åpenbart etter norsk og europeisk lov at konsekvensene av oljeboring må utredes, sier han.

Frode Pleym og statminister Jonas Gahr Støre på Stortinget i februar.

Pleym mener konsekvensene av endringene som Aasland nå varsler må være at samtlige PUDer som har blitt godkjent med oljeskattepakken blir kjent ugyldige. Han sier samtlige av disse PUDene mangler utredninger av forbrenningsutslipp.

–Vi forventer at regjeringen trekker tilbake PUD-tillatelsene inntil grundige og faglige utredninger er gjort, sier han.

Han mener staten nå har «en gylden mulighet til å vise at den tar konsekvensene av tingrettens dom».

– Men det krever at det blir en reell utredning som legger uavhengig forskning til grunn, og at staten ikke som vanlig forsøker å sno seg unna, sier Pleym.

Vil utrede klimautslippene

Regjeringen vil også utarbeide en fagutredning om utslipp fra forbrenning av olje og gass som er produsert på norsk sokkel. Den skal også gjennomgå effekten av disse utslippene på miljøet i Norge.

«Fagutredningen gjennomføres for å bidra til å informere og involvere interessenter i saken, sikre åpenhet for offentligheten og belyse de aktuelle problemstillingene», skriver Energidepartementet.

Utredningen skal brukes i kommende utbygginger, og danner grunnlag for diskusjoner om olje- og gasspolitikken. Regjeringen har også sendt på høring et forslag til innholdet i denne utredningen.

Les på E24+

Byttet side – og vant

Ønsker konsistente vurderinger

Energidepartementet har siden høsten 2021 gjort konkrete beregninger og vurderinger av
forbrenningsutslipp i forbindelse med saksbehandlingen av nye felt.

Utredningen skal bidra til økt åpenhet rundt effekten av bruken av olje og gass fra norske felt.

«Arbeidet vil bidra til at det gjøres konsistente vurderinger av virkninger av forbrenningsutslipp når dette er relevant for petroleumspolitikken, inklusive ved utbyggingsprosjekter», skriver regjeringen.

Regjeringen foreslår at utredningen tar for seg følgende:

  1. Beregninger av brutto forbrenningsutslipp fra olje og gass utvunnet på norsk sokkel
  2. Beregninger av netto forbrenningsutslipp fra olje og gass fra sokkelen
  3. Effekter på miljøet i Norge knyttet til forbrenning av olje og gass utvunnet på norsk sokkel, inkludert sammenhengen mellom globale klimagassutslipp og påvirkningen på miljøet i Norge
Les også

Tar krisegrep etter oljedom

Publisert: