Advarer etter festkvartal: – Markedene har blitt litt fartsblinde

Olav Chen ser ingen umiddelbare trusler for det globale aksjemarkedet, men er tydelig på at seiersmarsjen ikke vil vare evig.

SER FREMOVER: Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, sier de heller fokuserer på å hente ut profitt fremfor å lesse på med mer aksjer i tiden fremover.
Publisert: Publisert:

– Dette har vært et av de beste kvartalene for amerikanske og globale aksjer noensinne. Bullmarkedet har vært lenge uten korreksjoner. Det har vært fem måneder på rad med oppgang, sier Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, til E24.

Ser man tilbake på kvartalet, har mange av de største selskapene på S&P 500-indeksen på Wall Street både svart til – og overgått – forventningene.

CNBC skriver torsdag at indeksen legger bak seg sitt beste første kvartal siden 2019. Den brede S&P 500-indeksen er opp rundt 10 prosent.

Les på E24+

Investtech-analyse: To gode kjøp og et salg på Oslo Børs

Både i går og i dag stengte den rekordhøyt.

– Selskapene har virkelig levert til de forventninger som har vært. De siste årene har selskapene klart å forsvare marginene sine, til tross for dyrtid og inflasjon. De har klart å tjene penger så det suser.

Voldsom oppgang

Chen ser – ikke veldig overraskende – på databrikkeselskapet Nvidia som den store vinneren. Aksjen er opp over 83 prosent i 1. kvartal, og slo igjen markedets forventninger da de presenterte sine forrige kvartalstall. Bare i mars har aksjen steget over 14 prosent.

Og nettopp den brede og vedvarende oppgangen i markedene burde gjøre at det kanskje begynner å blinke noen varsellamper, mener han. Problemstillingen nå er om man skal ta profitt eller vente, sier Chen.

– Vi er tydelig overvektet og har fått med oss et bra førstekvartal. Men vi vurderer ikke å kjøpe mer fremover. Om vi skal ri bølgen litt til eller selge er spørsmålet nå. Per nå har vi ikke foretatt oss noen ting.

Chen har tidligere ytret at man skal være forsiktig med å erklære seier over inflasjonen. I USA har inflasjonen kommet ned fra godt over 9 prosent til dagens nivåer på rett i overkant av 3 prosent.

– Markedene har blitt litt fartsblinde som en konsekvens av dette, sier Chen, før han raskt legger til:

– Vi vil se an de neste rundene før vi erklærer den død. Vi er i en senfase i forhold til konjunkturen. Stramheten i arbeidsledigheten er fortsatt rekordlav i USA. Det er tilfellet også i eurosonen og her i Norge. Det gjør det farlig å erklære seier, slår han fast.

Chen er tydelig på at han tror det må en resesjon til. Men den virker ikke å være nært forestående.

– Vi er i en «senpsykisk» fase, men konjunkturen må forlenges. Varer dette i 18 måneder til – til august 2025 – da synes jeg det er rart. Men 18 måneder er veldig lenge i min verden. I det korte bildet ser vi ingen resesjonsfare i USA. Vekstutsiktene har heller økt markant.

– Fordrer til forsiktighet

Men hvilke sektorer burde man sikte seg inn mot i 2. kvartal?

Det er det store tusenkronersspørsmålet Chen får fra E24 denne skjærtorsdagen.

– Vi har ingen store «sektorbets» akkurat nå. Vi er ganske jevnt fordelt. Vi er til og med overvektet japanske aksjer og har dermed smurt det bredt. Men med et retningsmessig ståsted, så mener jeg at sentimentet er veldig høyt i markedet. Det fordrer til litt forsiktighet, påpeker han.

Men samtidig er han ikke veldig pessimistisk.

– Jeg tror ikke på noen stor korreksjon, men det er sjelden man ser det man gjør nå. Vi som har vært en stund i markedet ser sesongmønstre, har snakket om «sell in May» – nemlig å ta litt profitt. Vår mest sannsynlige handel er mer å ta profitt enn å ta aksjer akkurat nå.

At både FedFedDen amerikanske sentralbanken og ESBESBDen europeiske sentralbanken ser ut til å gå mot rentekutt i overskuelig fremtid, vil ikke spille veldig inn i aksjemarkedene, tror Chen. Han mener det aller meste allerede er priset inn.

– Markedene er glade for at ting er litt mer forutsigbare med tanke på at toppen er nådd. Men dette er lenge ventet. Jeg tror ikke det kommer en serie av kutt, og dermed vil det nok ikke ha all verden å si.

Publisert: