Analysesjef: Norske fond skygget unna Equinor

Analysesjef tror fondenes nedsalg kan forklare deler av Equinor-knekk. Forvalter solgte seg ned etter kraftig gassprisfall.

Analysesjef Jørgen Bruaset i Nordea Markets følger Equinor-aksjen.
Publisert: Publisert:

Equinor skal til uken i ilden med resultater for første kvartal, en periode der aksjen har hengt etter oljeprisen og flere konkurrenter.

En del av forklaringen på kursutviklingen kan være fondenes posisjonering i aksjen, ifølge analytikerne i Nordea Markets.

De har fulgt 20 av de største norske fondene og hvordan fondene har vektet Equinor i porteføljen.

Kuttet Equinor-posisjoner

Og posisjonene har snudd å bli «betydelig undervektetundervektetUndervekt innebærer at en investor har færre aksjer i et selskap enn normalt, slik at aksjenes andel av porteføljen blir mindre enn aksjenes andel av det generelle markedet.», påpeker analysesjef Jørgen Bruaset i Nordea i et notat.

  • Han finner at de 20 fondenes Equinor-posisjon hadde en vekting på 9,24 prosent i porteføljen i oktober 2023, mens Equinor-aksjen utgjør 8,95 prosent av fondsindeksen på Oslo Børs.
  • I mars hadde Equinor-vektingen i fondene falt til 6,65 prosent.
  • Fondene har altså gått fra å ha ekstra mye Equinor-aksjer til å ha mindre aksjer enn det selskapets størrelse i markedet skulle tilsi.

«Denne omposisjoneringen kan forklare hvorfor det har vært en avkobling fra oljeprisen, ettersom Equinor har underprestert med 14 prosentpoeng hittil i år, og dette kan legge grunnlaget for en mulig oppgang i 2024, ettersom selskapets finansielle prestasjoner sannsynligvis vil forbli solid», skriver Bruaset.

Les på E24+

Dette tror analytikerne om Equinor-resultatet

Bruaset understreker til E24 at Equinor-aksjen handles mye, slik at det ikke er sikkert at de 20 fondenes posisjonering alene er en stor driver.

– Men det er lov å tenke at når de lokale investorene posisjonerer seg på den måten er det flere andre som gjør det samme, sier han.

– Jeg vil tro at både utlendinger og lokale fond har solgt i tandem. Det henger nok også sammen med at kommunikasjonen om utbytte var mer moderat enn forventet, sier Bruaset som har en holdanbefaling på Equinor.

– Vi hadde mye der i fjor og så har vi lettet oss en del gjennom vinteren, sier forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg.

Fondet han forvalter, Alfred Berg Gambak, har redusert posisjonen i Equinor siden i fjor. I mars utgjorde oljeaksjen den tredje største undervekten i fondet.

Peker på gassprisfall

– Det er først og fremst gassprisen som gjør at inntjeningsforventningene er tatt ned, sier han.

– Oljeprisen har vært helt grei. Den er det ikke svakhet i. Det er gassprisen som kom fra de enorme høydene fra 2022 og falt gjennom 2023 og videre inn i 2024.

Gassprisen har falt mye fra de skyhøye nivåene under Europas energikrise, noe som bidrar til å dempe inntjeningen i Equinor.

Leif Eriksrød

Forvalter

Den svake kursutviklingen i Equinor har også blitt knyttet til frykt for at Equinor ville bruke for mye penger på ulønnsomme grønne prosjekter.

– Jeg tror det har fått mer omtale enn det som er viktig. Selskapet har ikke akkurat vist noen dårlig disiplin på kapitalsiden, sier Eriksrød.

– Ser man med de lange brillene, de siste ti-femten årene, har de dyre oppkjøpene tvert imot skjedd på fossil – ikke innenfor fornybar, sier han.

Dette venter analytikerne

Analytikere venter at Equinor leverer solide tall for første kvartal, men at selskapets tall demper seg fra rekordnivåene de siste årene.

Equinor legger frem resultatene på torsdag i neste uke.

Snittet av 22 analytikeres anslag som Equinor selv har samlet inn, viser et justert resultat før skatt på 7,2 milliarder dollar i første kvartal, eller nær 79 milliarder kroner.

Dette vil i så fall være det svakeste resultatet siden andre kvartal 2021, hvis det justerte resultatet er sammenlignbart med tidligere tall.

Olje- og gasskjempen har hatt uvanlig gode resultater de siste årene, blant annet grunnet energikrisen i Europa fra 2021.

Et justert kvartalsresultat på nesten 80 milliarder kroner er fortsatt betydelig høyere enn nivåene på Equinors resultater i årene før denne krisen.

Ifølge Bloomberg er det et mindretall av analytikerne som er positive til Equinor-aksjen. Syv analytikere har en kjøpsanbefaling, mens har 12 har holdanbefaling og 13 salgsanbefaling.

Publisert:

Her kan du lese mer om