Equinor-styret ber eierne avslå klimaforslag

I mai skal Equinors generalforsamling ta stilling til en rekke forslag om blant annet klima og bonuser. Styret anbefaler at eierne stemmer dem ned.

Tidligere PGS-sjef Jon Erik Reinhardsen har vært styreleder i Equinor siden 2017.
Publisert:

Mandag kom innkallingen til Equinors generalforsamling, som avholdes 14. mai.

Som vanlig har det kommet flere forslag knyttet til omstilling og klima. Og som vanlig er styrets anbefaling til eierne det samme for alle forslagene:

«Styret anbefaler at generalforsamlingen stemmer mot forslaget.»

Avviser pensjonsfonds forslag

Blant annet foreslår Sarasin & Partners, Sampension Invest, West Yorkshire Pension Fund og Achmea Investment Management overfor Equinors generalforsamling at selskapets strategi og investeringsplan skal oppdateres.

De ønsker blant annet en plan som skal «spesifisere hvordan eventuelle planer for utvikling av nye olje- og gassreserver er i samsvar med målene i Paris-avtalen».

Equinor-styret mener at selskapet opptrer i tråd med Parisavtalen. De avviser å sette et mål på selskapsnivå knyttet til absolutte utslippskutt i antall tonn. Styret omtaler Equinors mål basert på karbonintensitet som «en mer meningsfull tilnærming».

Styret advarer mot at slike mål kan føre til at man må stenge ned lønnsom produksjon.

«På kort sikt, inntil et marked for hydrogen og karbonfangst og -lagring er godt etablert, vil absolutte utslippsmål som inkluderer sluttbrukerutslipp kun nås ved å selge eller stenge ned lønnsom olje- og gassproduksjon, og dermed flytte indirekte sluttbrukerutslipp til andre produsenter», skriver styret.

Les også

Equinor økte utslippene i fjor: – Omstillingen må gå fortere

Ønsker kompetanse på bærekraft

Greenpeace og WWF foreslår at valgkomiteen i Equinor skal fremme styrekandidater som sikrer at minst halve styret har god kompetanse på omstilling og bærekraft.

Equinor-styret svarer at dagens styremedlemmer har «omfattende erfaring fra energisektoren og omstillingsprosesser».

De peker på at selskapets mål om 50 prosent utslippskutt fra egen drift fra 2015 til 2030 er «i samsvar med en vitenskapsbasert tilnærming», og peker på at elektrifisering er selskapets viktigste klimatiltak.

«Styret mener at selskapet har en solid strategi som gjør selskapet forberedt på en verden som skal nå 1,5-gradersmålet», skriver Equinors styre.

Styret ber derfor eierne stemme mot disse forslagene. Den norske staten er Equinors største aksjonær med 67 prosent eierskap, og avgjør dermed i praksis disse forslagene alene.

Et mer originalt aksjonærforslag til Equinors generalforsamling gjelder at de Equinor-ansatte bør gå med klær laget av hamp, blant annet siden hamp er mer slitesterkt.

Les også

2021: Krangel om Equinors klimastrategi: – Kodak-øyeblikket nærmer seg med stormskritt

Vil ikke bruke hampklær

Equinor-styret svarer på hamp-forslaget med å si at sikkerhet er selskapets viktigste prioritering.

«Når det gjelder valg av verneutstyr og bekledning, vil selskapet benytte utstyr og bekledning som er godkjent og egnet for vår aktivitet», skriver styret i innkallingen.

Når det gjelder forslag knyttet til lønn og bonus svarer Equinor at selskapet må ha konkurransedyktige lønnsbetingelser.

Selskapets lønnsopplegg er i tråd med statens retningslinjer, mener styret.

Les også

Regjeringen flytter Equinor og Petoro til Næringsdepartementet: – Har jobbet med dette i over ett år

Mange klimaforslag

De siste årene har miljøorganisasjoner og andre småaksjonærer kommet med mange lignende forslag på Equinors årlige generalforsamling, blant annet med krav om å få større fart på omstillingen.

Styret råder vanligvis eierne til å si nei til disse forslagene, og så langt har staten også stemt dem ned.

I fjor tydeliggjorde imidlertid regjeringen også sine forventninger til Equinor i en merknad i forbindelse med generalforsamlingen.

«Staten forventer at styret og administrasjonen jobber aktivt med statens forventninger og fastsetter hvorvidt eller hvordan de skal bli medregnet i selskapets energiomstillingsplan og lignende rapportering», påpekte Næringsdepartementet overfor energikjempen i fjor.

Tidligere var det Olje- og energidepartementet som forvaltet eierskapet i Equinor, men i 2021 ble både Equinor og Petoro flyttet over til Næringsdepartementet.

De siste årene har høye olje- og gasspriser sendt oljebransjen og Equinors resultater til himmels. Dette bidro til at regjeringen i Norge kunne skyte inn hele 1.085 milliarder oljekroner i Oljefondet i 2022, fulgt av massive 711 milliarder i 2023.

Les også

2023: Klimaforslag stemt ned av Equinor-aksjonærene – WWF likevel fornøyd

Les også

2022: Equinor-eiere stiller spørsmål ved omstillingsplan

Les også

2021: Equinors generalforsamling: Klimaforslag i kø

Les på E24+

2019: Equinor skal behandle forslag om å avstå fra olje- og gassaktivitet i visse områder

Publisert:

Her kan du lese mer om