Prisveksten i USA steg til 2,5 prosent i februar

Prisveksten i USA steg som ventet et lite knepp i februar, ifølge den amerikanske sentralbankens favorittmål.

Salg i en klesbutikk i den amerikanske delstaten Illinois.
Publisert:

Det har vært knyttet spenningen til dagens inflasjonstall siden de siste tallslippene har sådd tvil om inflasjonen fortsatt er på stødig vei nedover.

Prisveksten i USA var på 2,5 prosent i februar, ifølge tall amerikanske myndigheter la frem fredag ettermiddag. Det var akkurat som økonomene hadde ventet på forhånd, ifølge Bloombergs estimater.

– Dette gir Fed rom for å kutte styringsrenten til sommeren, sier seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken.

Fed er en forkortelse for Federal Reserve, den amerikanske sentralbanken.

– Markedet mener det er overveiende sannsynlighet for at det blir rentekutt så tidlig som i juni, sier hun.

Kjerneinflasjonen kom inn uendret på 2,8 prosent, nøyaktig som ventet på forhånd. Den amerikanske sentralbanken styrer etter et inflasjonsmål over tid på 2 prosent.

Les på E24+

Hva skal vi med alt gullet?

Kan gi Norges Bank større handlingsrom

PCE-inflasjonen er en av de to vanligste måtene å måle prisvekst på og er den som den amerikanske sentralbanken mener er viktigst.

Den andre måten er den ordinære konsumprisindeksen (KPI), som klatret noe i februar, til 3,2 prosent.

Midtgaard registrerer at månedsveksten for personlig konsum var litt høyere enn ventet i februar. Veksten kom på 0,8 prosent, mens konsensus på forhånd var 0,5 prosent opp.

Det viser at aktiviteten i den amerikanske økonomien er høy og at konsumet holder seg oppe, sier hun. Men tallene vil i seg selv ikke hindre Fed fra å kutte renten i sommer, ifølge økonomen.

Og skulle det bli kutt i juni, vil det gi Norges Bank et større handlingsrom for eventuelt selv å kutte styringsrenten i september, sier Midtgaard.

– Men vår hovedforventning er første rentekutt i desember.

Sara Midtgaard

Seniorøkonom i Handelsbanken

Les på E24+

Skal Oljefondet få investere i «private equity»? Her er argumentene for og imot

Humper i veien

Forrige uke besluttet den amerikanske sentralbanken som ventet å holde styringsrenten uendret i intervallet 5,25 til 5,50 prosent, det høyeste nivået på 22 år.

I forbindelse med renteavgjørelsen la også rentekomiteen i Fed frem sitt såkalte dot plot, som er deres svar på rentebanen til Norges Bank. I «dot plot»-et legges det opp til tre rentekutt for 2024.

På forrige rentemøte i den amerikanske sentralbanken fastslo Fed-sjef Jerome Powell at de skal følge nøye med på de kommende tallslippene.

Han beskrev de noe urovekkende inflasjonstallene som humper i veien.

– Jeg tror ikke dette har påvirket det overordnede bildet, som er at inflasjonen gradvis går ned på en noen ganger humpete vei ned mot 2 prosent, sa Powell.

Sara Midtgaard var etter publisering av denne artikkelen omtalt i en bildetekst som sjeføkonom, det riktige er at hun er seniorøkonom i Handelsbanken. Feilen er rettet 29. mars klokken 13.55

Publisert:

Her kan du lese mer om