Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

GuideKjøpsguide: Actionkamera

Ikke kjøp et actionkamera før du har lest dette

Oppdatert: Les vår grundige kjøpsguide.

YouTube, GoPro, Sony, Garmin | Montasje: Tek.no

Slik finner du actionkameraet for deg

Sist oppdatert: desember 2016

Vi i Norge er velsignet med et land som egner seg til en rekke mer eller mindre fartsfylt utendørsaktiviteter. Og enten planen din er å ta noen kule triks på skateboard eller BMX, surfe noen fete bølger, beseire den røde løype, eller kanskje bare hjelpe en ung, håpefull med sine første meter uten støttehjul, er et actionkamera et ypperlig verktøy for å forevige både knall, fall, suksess og andre morsomme minner.

Den lille størrelsen gjør dem omtrent umerkelige der du tar dem med, de kan festes nesten over alt, og den solide konstruksjonen gjør at de overlever de utroligste ting. De er bokstavelig talt bygget for at du skal gå på trynet med dem, og komme bedre ut av det enn deg. Tro oss, vi snakker av erfaring.

Men ikke alle actionkameraer er like gode, og noen er langt bedre enn du kanskje trenger, og prisforskjellen mellom er betydelig. Derfor gjelder det å vite hva du bør se etter når du skal handle actionkamera, og hva du egentlig trenger.

Her skal vi gå gjennom noen av de mest aktuelle modellene på markedet, og gi deg noen konkrete anbefalinger. Men først skal du få syv tips som du kan ha i bakhodet når du forsøker å finne ut av hvilket kamera som er riktig for deg.

1. Drit i 4K, se på bitraten

Både fanden, fandens oldemor, og omtrent alt som kan krype og gå av kameraprodusenter smeller et 4K-klistremerke på kameraet sitt hvis de på en aller annen måte kan forsvare det.

Vi har to problemer med dette: Det ene er at du skal ha ganske stor TV, og/eller sitte veldig nært for å faktisk få noe utbytte av 4K (med mindre du skal beskjære videoen og lage digitale kameraføringer, men da begynner det å bli rimelig avansert). Det andre er at ingen av markedets actionkameraer gir oss en bildefrekvens (antall bilder i sekundet, oppgis i fps) på mer enn 30 fps. Dette fungerer fint for litt rolig filming, men er i det minste laget for fartsfylt bruk.

Sjekk hvordan det gikk da vi testet om folk ser forskjell på 4K og full HD »

Sony X3000R gir med sine 100 Mbps tydelig bedre bildekvalitet enn Garmin Virb Ultra 30, med sine 60 Mbps - noe som synes ekstra godt når vi filmer i mindre optimale lysforhold.

Dessuten, antall piksler i bredden og høyden er et dårlig mål på bildekvaliteten. Det er som å si at et maleri er bra fordi det er stort. Se heller på bitraten, som oppgis i megabits per sekund (Mbps). Dette sier noe om hvor hardt komprimert videoen er. Dess høyere bitrate, jo mindre komprimert er videoen, og jo bedre er bildekvaliteten. Dette blir spesielt synlig i dårlige lysforhold, da ISO-støy er som kryptonitt for de fleste videokodekene. Toppmodellene til GoPro og Garmin gjør det (bokstavelig talt) skarpt her med sine opp til 60 Mbps, mens Sonys toppmodell X3000R sitter som bitrate-kongen på haugen med sine 100 Mbps.

2. Bitraten er heller ikke alt - to kameraer er ofte bedre enn ett

Hvis du vil ha noe som ligner på "profesjonell"-bildekvalitet (ikke veldig bra ord kanskje, men du skjønner hva vi mener) er det toppmodellene som gjelder. Men de færreste av oss trenger egentlig det. Når tanken er å bare ha noen morsomme minner for deg selv, og å innimellom dele litt gøyale greier på fjesboka, kommer en lavere bitrate til å holde godt for veldig mange av oss.

Kameraer som GoPro Hero4 Session og Garmin Vrib XE har en betydelig lavere bitrate enn toppmodellene, og det synes godt når man ser dem side om side, men det gjør man jo som regel ikke, og da blir forskjellen langt verre å se, særlig for et utrent øye.

GoPro Hero4 Session gir oss ikke like god bildekvalitet som toppmodellene, men så får du også to slike til prisen av ett GoPro Hero5 Black og Garmin Virb Ultra 30, og nesten tre til prisen av et Sony FDR-X3000R.

Fordelen med disse kameraene er at den lavere prisen gjør det enklere å kjøpe flere, og muligheten til å dekke hva enn du driver med fra flere vinkler. Da får du mer å klippe mellom etterpå, noe som i de aller fleste tilfellene vil gi deg bedre, og mer interessante videoer enn bare ett kamera, uansett hvor god bildekvaliteten på det er.

3. Ikke la deg lure av store vidvinkler

Markedsføringsfolk elsker store tall, og fremstiller det ofte som om mer er bedre. Og noen ganger er det slik, til en hvis grad i alle fall, men ikke alltid. Og i alle fall ikke når det gjelder synsvinkelen, for der kan det veldig fort bli for mye av det gode. Ulempen med en stor vidvinkel er at bildet forvrenges, særlig i ytterkanten, slik at linjene i bildet bøyes.

Olympus TG-Tracker har den største vidvinkelen vi vet om fra et actionkamera, men vi blir litt sjøsyke av den sterke fiskeøye-effekten.

Dette merkes særlig hvis du beveger kameraet fra side til side, og får derfor mindre å si hvis du står på ski nedover en bakke, siden kameraet da stort sett peker rett frem. Men med en gang du begynner å peke kameraet litt hit og dit, kan fish-eye effekten oppleves som ubehagelig.

Det har mindre å si hvis du først og fremst skal bruke kameraet til å filme rett frem, i fartsretningen, enn hvis du, som vi gjør i videoen til høyre, skal bruke kameraet håndholdt og filme litt rundt fra side til side. Nå er det er stort sett bare på Olympus TG-Tracker vi har opplevd det som noe stort problem, så det er ikke noe du trenger å være veldig bekymret for, bare ikke la deg lure av markedsføringen hvis de reklamerer med ekstreme vidvinkler som om det var noe positivt.

4. Bildestabilisering er veldig fint

Sony X3000R er helt klart kongen av bildestabilisering, noe som synes godt i denne sammenligningen. Merk likevel at vi her har montert kameraene litt ekstra ustabilt for å fremprovosere mer risting, så Garmin Virb Ultra 30 vil som regel se mye bedre ut enn det gjør her hvis du bare fester det skikkelig. Det er likevel lett å se at Sonys bildestabilisering går Garmins og GoPros en høy gang.

Men om du trenger det eller ikke kommer litt an på hva du skal bruke kameraet til. Hvis det er snakk om en aktivitet der det er mye humping og risting, som terrengsykling, løping eller motorsport, er det helt klart gull verdt. Da kan god bildestabilisering virkelig utgjøre forskjellen på en god og en ubrukelig video, bare sjekk det litt spissede eksemplet på siden her.

Men hvis det du har tenkt å bruke kameraet til ikke involverer så mye humping og risting, kommer du langt med å bare stramme til skruene på festet skikkelig, sånn at kameraet sitter så godt fast som mulig.

5. Skjerm eller ikke skjerm?

Også når det kommer til skjermen synes vi Sony har en kjempefin løsning, i form av en fjernkontroll med skjerm.
Kristoffer Møllevik

En innebygget skjerm er helt klart kjekk å ha, men ikke alltid nødvendig. Det gir litt enklere kontroll på utsnittet, men disse kameraene har så stor vidvinkel at det holder å peke kameraet sånn omtrent i riktig retning, og med litt øvelse greier du deg fint uten. De fleste kameraene har også Wi-Fi eller Bluetooth, som gjør det mulig å koble dem til en smarttelefon, slik at du kan bruke den som en skjerm. Du kan til og med kjøpe egne telefondeksler som gjør det mulig å montere actionkameraet og telefonen sammen.

Innebygget skjerm er nær sagt kun nødvendig hvis du skal bruke actionkameraet mye håndholdt, mer som et hjemmevideokamera, men i skibakken og lignende ser du ikke på skjermen underveis uansett, og da kommer du langt med å bare sjekke bildet på smarttelefonen før du setter utfor.

6. GPS og andre sensordata gir en ekstra dimmensjon

Garmin er kongen av sensordata, og lar oss velge å vrake i hvilke data vi vil ha med på videoen, og hvordan de skal se ut.
Garmin

Kameraene fra Sony, Garmin og TomTom er utstyrt med GPS, som kameraet bruker til å registrere fartsdata som vi kan legge på videoen etterpå. På den måten har du et uovertruffent bevis på hvor høy fart du faktisk holdt utenfor hoppkanten. Vi liker dette veldig godt. Det gir videoene våre et ekstra element som lar oss fortelle en mer interessant historie.

Garmin har tatt dette et steg lengre enn de andre, og gir oss blant mye annet muligheten til å koble til masser av mer og mindre spesialiserte måleinstrumenter for motorsport, sykkel, seiling og luftfart. Vi synes vi kommer langt med farts- og pulsdata, som vi også får fra TomTom (Sony gir oss bare fartsdata), men Garmin gir oss langt flere valgmuligheter i redigeringsprogrammet for hvordan vi vil at grafikken skal se ut.

7. Ikke glem lyden

God lyd er i mange tilfeller like viktig som bildet, spesielt hvis du planlegger å bruke actionkameraet som «vanlig» videokamera i mellom stuntene. Vi vektlegger kameraets lydkvalitet i vanntett tilstand, som i de fleste tilfellene vil si inne i det vanntette huset. Halve poenget med et actionkamera er nemlig at det skal tåle både juling og vann, og da må de aller fleste pakkes inn i et eget beskyttelseshus. Og ikke alle gir oss like god lyd, bare hør forskjellen på Sonys X3000R og Garmin Virb Ultra 30 i videoen til høyre.

Våre anbefalinger

Her skal du få våre anbefalinger i tre ulike prisklasser: Høy, middels og lav. Noen kameraer er klarer valg enn andre, men mange av dem har litt ulike styrker og svakheter som kan passe bedre eller dårligere til dine spesielle behov. Vi skal gjøre vårt beste for å forklare disse, men vi anbefaler også at du leser enkelttestene hvis du vil vite mer om én bestemt modell.

Øvre prisklasse

Vår anbefaling

Garmin Virb Ultra 30

Garmin Virb Ultra 30

Med Garmin Virb Ultra 30 synes vi at vi får i pose og sekk og enda litt til. Bildekvaliteten er i toppklasse, lyden er god selv i det vanntette huset, elektronisk bildestabilisering fjerner stygg risting i videoen, og den innebygde berøringsskjermen er fin for å se hva vi filmer. Og sammen med en ellers god betjening og et godt menysystem gjør den kameraet mye enklere å bruke enn de fleste andre actionkameraene på markedet. Proffinnstillingene kunne gjerne vært bedre forklart i menyene, men så lenge du også tar en titt på dem i appen, der de står i klartekst, er det egentlig ikke noe problem.

Det er også en kjempefordel at kameraet er kompatibelt med fester fra GoPro, for selv om vi i utgangspunktet synes at Garmins festemekanisme er bedre, er økosystemet rundt GoPro helt klart mye større. På toppen av kransekaka kommer alle sensordataene Garmin lar oss legge på videoene våre, og da er vi særlig begeistret for at vi kan legge til ting som puls (krever Garmin-pulsbelte) og fart. Dette gir helt klart videoene våre et ekstra forteller-element som vi liker.

Bildekvaliteten og videostabiliseringen er god, men ikke like god som på Sony X3000R, men til gjengjeld er lyden betydelig bedre (i det vanntette huset), kameraet passer bedre til GoPro-tilbehør, og det er mye mer brukervennlig, så alt i alt er dette vår favoritt.

Du kan lese hele testen av Garmin Virb Ultra 30 her »

Garmin Virb Ultra 30
Garmin Virb Ultra 30

Et godt alternativ med drøyt god stabilisering

Sony FDR-X3000R

Sony FDR-X3000R

Hvis du skal ha den aller, aller beste bildekvaliteten må du se nærmere på X3000R. Til nærmere 6000 kroner er dette det dyreste kameraet på markedet med god margin. Til gjengjeld er bildet er tydelig skarpere sammenliget med toppmodellene fra Garmin og GoPro, den optiske stabiliseringen er klart overlegen og fjernkontrollen med innebygget skjerm er kjempenyttig hvis du har kameraet festet på et litt utilgjengelig sted, som for eksempel bakpå surfebrettet.

Som nevnt litt lengre opp fikk X3000R trekk i vår test for at det ikke passer GoPro-tilbehør uten tredjepartsoverganger (og selv da passer det ikke veldig bra), for å ha svært dårlig lyd i det vanntette huset, og for å være lite brukervennlig til tider. Dette er ting som er viktig å merke seg hvis du vurderer dette kameraet.

Sjekk i så fall ut hele testen av X3000R først, sånn at du er sikker på at kameraets betydelig styrker veier opp for de omtrent like betydelige svakhetene »

Sony FDR-X3000R
Sony FDR-X3000R

God, men ikke best på noe

GoPro Hero5 Black

GoPro Hero5 Black

GoPros toppmodell kom sent, men dessverre ikke godt nok. Det er for all del unektelig et godt actionkamera, men det som går igjen som et refreng i hele testen vår er at Garmin Virb Ultra 30 er bedre på flere sentrale punkter. Bedre bildestabilisering, bedre lyd (etter vår mening i alle fall), bedre betjening og langt flere muligheter med GPS- og andre sensordata. GoPro gjorde så vidt vi kan se ingenting med den innebygde GPS-en, og det at vi med Garmin kan legge på ting som fartsdata, puls, høydekurver og så videre bidrar til å gjøre videoene bedre. Berøringsskjerm og stemmestyring gjorde betjeningen langt bedre enn GoPros tidligere modeller, men også her gjorde Garmin en bedre jobb med Ultra 30.

En ting som GoPro gjorde bedre enn Garmin, er bildekvaliteten i full HD-oppløsning, men det er ikke snakk om mye. Sony X3000R er bedre enn GoPro igjen, men er som sagt ikke like kompatibel med GoPros fester som en del andre kameraer.

Et annet mulig salgspunkt for GoPro Hero5 Black, er at det kan brukes sammen med GoPro-dronen Karma, og stabiliseringshåndtaket som følger med den. Men Karma har fått hard konkurranse fra DJIs Mavik Pro, som ifølge mange av de som har testet den slår GoPro Karma på alt annet enn pris. Vi venter fortsatt på Mavik Pro her i Norge, og Karma ble nylig tilbakekalt, så vi kan ikke snakke av egen erfaring enda.

Du kan lese mer om GoPro Hero5 Black her:
Mye bedre enn forgjengeren, men er den god nok? »

GoPro Hero5 Black
GoPro Hero5 Black

Middels prisklasse

Vi har tre kameraer vi vil trekke frem i middels høye prisklassen, og her synes vi det er mye vanskeligere å lande på én klar anbefaling - så vi skal heller bare presentere dem, så kan du avgjøre selv.

Mye bildekvalitet for pengene

GoPro Hero5 Session

GoPro Hero5 Session

Vi må bare begynne med å si at vi ikke har rukket å teste denne enda, men har testet storebror GoPro Hero5 Black, og forgjengeren Hero4 Session, så sammen med spesifikasjonene mener vi at vi har nok å gå på til å si en ting eller to om Hero5 Session også.

Trekkplasteret her er nok den svært kompakte størrelsen og kule, kubiske formen i kombinasjon med god bildekvalitet. Med en bitrate på opp til 60 Mbps gir kameraet samme videomuligheter som toppmodellen Hero5 Black, og den støtter både 4K og sakte film, og bildekvaliteten er svært sammenlignbar med toppmodellen. Men vi får ikke noen GPS- eller annen data å legge på videoene våre som som fra Garmin. Så hvis det er viktigere for deg enn høy bitrate, ville vi sett på kameraene under.

Du kan lese mer om Hero5 Session i vår test her:
Det er ikke GoPros beste kamera, men vi synes det er det likevel »

GoPro Hero5 Session
GoPro Hero5 Session

For deg som vil ha mer data

Garmin VIRB XE

Garmin VIRB XE

Virb XE ble raskt en favoritt hos oss, takket være en veldig god og brukervennlig betjening og de svært gode grafikkdataene vi har nevnt tidligere. Kameraene er vanntette og solid konsturert uten behov for noe ekstra hus, noe som gir forholdsvis god lyd. Ulempen er at bitraten på kameraet ikke er høyere enn 24 Mbps, noe som er veldig lite sammenlignet med toppmodellene som gir oss 60 og 100 Mbps.

Vi anbefaler at du sjekker sammenligningsvideoen i testen vår for å finne ut hvor mye dette får å si for deg i praksis, vi merket i alle fall ikke så mye til det som vi først trodde vi kom til å gjøre.

De eneste forskjellene på Garmin Virb X og Virb XE er at den en del rimeligere Virb X ikke støttere en raskere bildefrekvens enn 30 fps i full HD, mens XE gir oss opp til 60. Med XE får vi også tilgang til «proffinnstillinger», som gir oss mer kontroll over ting som hvitbalanse og digital oppskarping. Den dårlige bildefrekvensen for full HD gjør at vi ville gått for Virb XE foran Virb X, men vi synes begge kameraene er blitt dyre med tanke på hva de tilbyr sammenlignet med konkurrenten. Ingen av dem har falt i pris siden de kom for et år siden, og med de nye toppmodellene på markedet tipper vi det bare er et tidsspørsmål før det skjer. Men vi er jo ikke synske heller, så hvem vet.

Du kan lese hele testen av Virb XE her »

NB: I skrivende stund er Garmin Virb XE på tilbud til 3141 kroner - det er ikke et spesielt godt tilbud i forhold til resten av markedet, men en grei pris for det du får.

Garmin VIRB XE
Garmin VIRB XE

Hvis fjernkontrollen til X3000R frister, men ikke prisen

Sony ActionCam HDR-AS200V

Sony ActionCam HDR-AS200V

Hvis den smarte fjernkontrollen til Sonys toppmodell, X3000R, fristet, men ikke prisen, kan AS200VR være et godt alternativ (R-en betyr at fjernkontrollen følger med i pakken). Det er den forrige, og mye mer klumpete utgaven av fjernkontrollen, men funksjonen og nytten er i utgangspunktet den samme, og prisen er langt hyggeligere.

AS200V (og -VR) kom ut våren 2015, men ligger ikke langt bak bildekvaliteten til dagens toppmodeller. Det støtter ikke 4K, og det er maks 60 fps i full HD, men dette vil nok fungere helt fint for de aller fleste. Kameraet er dessuten vanntett uten ekstra hus, og lar oss legge fartsdata på videoene våre takket være den innebyggede GPS-en. Brukervennligheten er dog ikke den helt store (eller gode), og formfaktoren gjør det litt vanskelig å bruke med fester fra GoPro.

Så den eneste grunnen til å velge dette foran ett av de andre, er fjernkontrollen med skjerm. Hvis du ikke trenger den, ville vi valgt noe annet.

Vi testet AS200V sammen med den gamle toppmodellen X1000V - testen av begge kameraene kan du lese her »

Sony ActionCam HDR-AS200V
Sony ActionCam HDR-AS200V

Lav prisklasse

Veldig verdt det etter at de kuttet prisen

GoPro Hero4 Session

GoPro Hero4 Session

Etter at GoPro kuttet prisen og fikset litt på brukervennligheten til Hero4 Session, er det blitt et langt mer spiselig kamera enn det var da det kom. Da kostet det nemlig rett under 4000 kroner, mens det nå ligger på rett over 2000. Kameraet ser kult ut med sin kubiske form, og det er vanntett uten ekstra hus, med mikrofoner både foran og bak, så lyden er stort sett veldig god.

Med en bitrate på bare 25 Mbps er bildekvaliteten i det lavere sjiktet, men de fleste vil nok synes det er bra nok til hjemmebruk. Det kan du sjekke selv i videoeksemplene fra testen.

Dette er forøvrig det samme kameraet som også selges som bare Hero Session (altså uten tallet 4 i navnet), men det ser ut til at GoPro har operert med to ulike navn på dem.

Hele testen av Hero4 Session kan du lese her »

GoPro Hero4 Session
GoPro Hero4 Session
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her